11.1 C
De Bilt

De Stadsdichter is dood; lang leve de Stadsdichter

Op 2 juni om 13.00 op de Grote Markt zal de inhuldiging van de nieuwe stadsdichter van Breda plaatsvinden.De huidige stadsdichter Maurits Verhoef zwaait af na twee jaar dienst en draagt het stokje voor de komende tijd over aan Joep Span. De komende tijd gaat hij poëzie schrijven en publiceren over, samen met, en in Breda. 2 juni draagt hij gedichten voor op de Grote Markt, kom alvast luisteren! Hij zal zijn plannen voor de komende tijd uit de doeken doen en enkele van zijn gedichten voordragen. 

Stadsdichter

Joep Span, geboren in Princenhage in 1996 en opgegroeid in en rondom Breda, schrijft al sinds 2018 gedichten en korte opiniestukken. Hij presenteert evenementen, draagt voor op podia door het hele land en is een van de oprichters en schrijvers van V.v. Eigenbelang. Als medewerker van Bibliotheek Nieuwe Veste is hij omringd met interessante verhalen, in boekvorm, maar ook in de vorm van Bredanaars in alle soorten en maten. 

Volgens Joep heeft een stadsdichter de taak de stad een spiegel voor te houden, te bekritiseren en te bejubelen waar het kan: [insert onderstaande quote]

“Poëzie kan iedereen een nieuw kijkje bieden op de stad en zichzelf. Het kan verdiepen, verblijden, verbinden, schuren, troosten, schoppen tegen macht en is daarom een essentieel onderdeel van het culturele leven in Breda.”

V.V. Eigenbelang

V.v. Eigenbelang Is hét literaire podium van Breda. Sinds 2021 hebben Liek van Egmond, Jesse Vos, en Joep Span  eigenhandig het Bredase literaire klimaat nieuw leven ingeblazen. Dat doen ze onder andere bij Pier15 met open mics, bij de Nieuwe Veste met schrijfworkshops en op festivals met diverse concepten.
In 2022 besloot het drietal dat het tijd werd voor een stadsdichter in Breda. Zo hebben ze Maurits Verhoef in het zadel gehesen om het stadsdichterschap uit te proberen. Met succes: poëzie leeft in Breda en na twee jaar mag Maurits nu het stokje overdragen.

Het is in de meeste steden die een wat rijkere stadsdichter traditie hebben de norm dat een stadsdichter na twee jaar dienst afzwaait en de pen doorgeeft aan de volgende. Zodat de poëzie in ontwikkeling blijft met een nieuw perspectief, Verhoef blijft achter de schermen wel betrokken zodat de positie duurzaam voortgezet kan worden. [insert onderstaande quote]

“Maurits Verhoef is trots dat hij na twee jaar het stokje over kan dragen. Hij heeft het volste vertrouwen in Joep, dat hij als stadsdichter de stad waardig zal dienen.”

Inhuldiging

Iedereen die al iets heeft met poëzie, weet het te vinden: 2 juni om 13.00 op de Grote Markt. Maar iedereen die denkt, huh, stadsdichter? Poëzie? Kom ervaren hoe toegankelijk en vooral leuk het kan zijn! De nieuwe stadsdichter zal wat gedichten voordragen en daarna gaan we met zijn allen de kroeg in, om de poëzie verder te vieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio