14.4 C
De Bilt

Leerlingen van Montessori + Breda planten hun eigen Voedselbosje

Basisschool Montessori + Breda heeft sinds woensdag 16 november een eigen Voedselbosje. De afgelopen weken plantten leerlingen samen met JOGG-Breda en Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) het bosje op hun schoolplein. Wethouder Arjen van Drunen verrichtte de opening van het Voedselbosje. Hij is blij met het initiatief in Breda en vindt vergroening van de speelomgeving van kinderen belangrijk. Meer groen draagt namelijk op verschillende manieren bij aan een gezondere jeugd.

Wethouder Arjen van Drunen: “Dankzij het Voedselbosje leren kinderen al op school waar ons voedsel vandaan komt, hoe de pure smaken proeven en hoe je gezond en lekker eten kan klaarmaken. Door kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de natuur en alles wat daarin groeit en bloeit is de kans groter dat ze dit de rest van hun leven meenemen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om lekker met elkaar buiten bezig te zijn.”   

Lekker en leerzaam

Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden en klimplanten. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook lesmateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

Montessori+

Simone de Meij, locatieleider/directeur bij Montessori+: “Het voedselbos past heel goed in de visie van het Montessori onderwijs. Kinderen leren zorg te dragen voor de omgeving en de natuur. Het is een mooie aanvulling op de moestuintjes die we al hebben. Kinderen leren zaaien, planten en oogsten. Oogsten en eten wat je zelf geplant of gezaaid hebt, wat is er leuker?”

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van hovenier Remko van de Voedselbosbouwers, mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen gingen er enthousiast mee aan de slag. Af en toe hoorde je kreten als: ‘Juf ik heb er al twee geplant’, en ‘Hé een stekelplant!’, ‘Ow is dat een braam, lekker!’,

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar 52 Voedselbosjes aan in Nederland waarvan 3 in Breda. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Breda is een samenwerking van gemeente Breda (JOGG Breda en Boerderij Wolfslaar), IVN met het Prins Bernard Cultuurfonds, het Rijksprogramma Jong Leren Eten, en Montessori + Breda. Daarnaast heeft het Bredase bedrijf Cosun een donatie gedaan die de aanleg van de Voedselbosjes en de eerste Groei en Proefles mede mogelijk heeft gemaakt.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio