12.9 C
De Bilt

Maak je tuin geschikt voor meer vogels

Moerdijk – Veel mensen vinden het leuk en gezellig als er vogels in hun tuin te zien zijn. Maar in lang niet alle tuinen is het voor vogels goed vertoeven. Een versteende tuin is daar een goed voorbeeld van. Met enkel een vetbol ophangen of vogels bijvoeren in een versteende tuin trek je geen vogels die in je tuin verblijven. Door al enkele stenen te vervangen voor planten maak je het al een stuk aangenamer.

Om in een tuin te vertoeven willen vogels: voldoende voedsel, zich veilig voelen en zich kunnen voortplanten. Daarom kun je het beste zorgen voor een variatie in je tuin van planten met bessen, zoals de Gelderse roos (Viburnum opulus), planten die insecten aantrekken zoals struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’) en planten die bescherming bieden, bijvoorbeeld de vuurdoorn (Pyracantha). Zo is er het hele jaar door voedsel en schuilgelegenheid.

Wanneer voelt een vogel zich veilig?

Door bijvoorbeeld een stekelige struik in je tuin, kan een tuinvogel bescherming zoeken tegen een sperwer of roofvogel. Wil je vogels bijvoeren, doe dit dan niet op een open plek, maar dicht bij een struik waar de vogel het voedsel veilig kan opeten of letterlijk de kat uit de boom kan kijken.

Voortplanting

Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Om in te broeden, maar ook om in te slapen. Denk bijvoorbeeld aan de kool- en pimpelmees. Andere maken zelf een nestje in de struiken, zoals de merel. Een nestkast in een groene, vogelvriendelijke tuin helpt vogels om hun jongen groot te brengen.

Voedertip

Wil je vogels bijvoeren, biedt dan geen vetbollen in van die groene netjes aan. In dit plastic materiaal kunnen zij verstrikt raken. Bovendien genereert het zwerfafval. Pinda’s kan je bijvoorbeeld prima los neerleggen, of aanbieden in een hangende voedersilo. Een andere optie is om zelf vetbollen te maken, bijvoorbeeld volgens het recept van Natuurpunt. Leuk om te doen met de kinderen!

Doe de gratis vogelcheck!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer vogels in de tuin? Doe de gratis postcodecheck en krijg makkelijke en praktische tips voor in jouw buurt: www.vogelbescherming.nl/mijn-vogeltuin.

Meer informatie? Kijk op Vogelbescherming.nl of download de Tuinvogels-app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio