5.6 C
De Bilt

Maand van de Geschiedenis in Noord-Brabant: Van archeologie tot Space Race

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Noord-Brabant.

Potteriekes

Wandel met behulp van een app door de wijk Potteriekes in Bergen op Zoom. Daar woonden in de Middeleeuwen de pottenbakkers. Er zijn bij opgravingen nogal wat bodemschatten aangetroffen. Ervaar uw eigen archeologische eurekamoment bij deze (digitale) archeologische stadswandeling door de historische binnenstad van Bergen op Zoom!
Bergen op Zoom, Stichting In den Scherminckel (SIDS), 1 t/m 31 oktober

Drukpers

In de rondleiding laat het Nederlands Drukkerij Museum zien wat een eurekamoment het was toen Gutenberg het gieten van loden letters uitvond. Tijdens de workshop erna leer je de beginselen van het letterzetten en boekdrukken. Elke deelnemer zet en drukt met een eigengemaakt ontwerp of idee haar briefpapier, visitekaartje, label of postertje.
Etten-Leur, Nederlands Drukkerij Museum, 1 oktober

Vloeiweide

Na zestig jaar van verwerken kan Freek eindelijk zijn verhaal vertellen. De eerste oorlogsdagen, de vlucht, de bezetting, kwajongensstreken, het Oranjehotel in Scheveningen, onderduiken, Dolle Dinsdag, het drama op de Vloeiweide, de bevrijding en een zeer verrassende nasleep. Een complete beleving door storytelling, live muziek, drankjes en hapjes uit oorlogstijd.
Breda, Bredase Maand van de Geschiedenis, 12 en 19 oktober

ArcheoFactory

In de ArcheoFactory ben jij voor even de archeoloog. Kies een van de drie archeologische vindplaatsen en ontrafel de geheimen. Wie zijn er hier begraven? Wat betekenen de objecten die je in de grond vindt? Waar komen deze vandaan? Met behulp van moderne, archeologische technieken kan jij alle vragen beantwoorden. Zo kom je alles te weten over archeologie.
Eindhoven, preHistorisch Dorp, 1 t/m 31 oktober

Looierij

Kuip, laf, vat. Drie belangrijke begrippen binnen het looibedrijf die de ontwikkeling van het leerlooien door de eeuwen heen omschrijven. Op deze rondleiding van Museum De Looierij kun je zien hoe het looien van leer zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 150 jaar, van traditionele kleinschalige huislooierijen tot de grootschalige duurzame leerproducenten van vandaag de dag.
Dongen, Museum De Looierij, 29 oktober

Menno’s Reis

In 2023 is het 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn de basis legde voor wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie. Tijdens Menno’s Reis versterken we de connectie tussen verleden, heden en zelfs de toekomst. Er reist een dynamisch kunstwerk van de jonge makers van Studio APVIS, geïnspireerd op het gedachtegoed van Menno van Coehoorn, langs musea door de hele linie.
Diverse locaties, Zuiderwaterlinie en Markiezenhof, 1 t/m 31 oktober

Open Dag

Duik in het verleden tijdens de open dag van Streekarchief Langstraat Heusden Altena in de Maand van de Geschiedenis! Bekijk historische dorpsfilms en bijzondere archiefstukken; doe mee met de geschiedenisquiz, een speurtocht of een workshop oude handschriften; snuffel rond op de boekenmarkt; ga mee het depot in en zie hoe de archiefstukken worden bewaar; en ontvang een historische traktatie.
Heusden, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, 28 oktober

De plantage van onze voorouders

In het herdenkingsjaar 2023 kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid doorwerkt in het heden.
Eindhoven, Orkater, 27 oktober

Space Race

Vertoning van de film Hidden Figures, het waargebeurde verhaal over drie NASA-wiskundigen die de VS aan een koppositie hielpen in de Space Race. Alsof hun opgave nog niet moeilijk genoeg was, moesten de drie daarbij ook nog tegen een dubbel vooroordeel opboksen: behalve vrouwen in een mannenbolwerk waren ze Afro-Amerikanen in een tijd dat rassensegregatie in de VS legaal was.
Son en Breugel, Bibliotheek Dommeldal, 12 oktober

OVT

Er gaat geen Maand van de Geschiedenis voorbij of de OVT-karavaan met presentatoren, historici en gasten trekt door het land. Op 22 oktober zendt OVT live uit vanuit het Natlab in Eindhoven.
Eindhoven, OVT op tournee, 22 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Noord-Brabant voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio