2.1 C
De Bilt

Gemeente Moerdijk telt resultaten en kijkt toekomst gericht

Moerdijk – Zeven geplande windmolens op haven- en industrieterrein Moerdijk en zeven elders op gemeentegrond, met duidelijke afspraken over hoe omwonenden kunnen meeprofiteren van de opbrengsten. Een speciale stimuleringslening voor particulieren en sinds kort ook voor sportverenigingen, waarmee ze met subsidie hun gebouw(en) kunnen verduurzamen. Maar ook: de eerste aanzet voor speciale bijenlinten en bij- en insectvriendelijke entrees bij de dorpen en stadjes. Het is maar een selectie van de ‘duurzame resultaten’ die Moerdijk op de tiende nationale Dag van de Duurzaamheid kan noteren.

 “Het zijn zowel grotere als kleinere maatregelen, elk met een eigen impact”, legt wethouder Désirée Brummans uit. “Maar groot of klein, ze hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat Moerdijk duurzamer wordt. En dat we onze eigen doelstellingen en die van de landelijke overheid ook echt gaan realiseren. We zijn absoluut goed op weg, maar we zijn er zeker nog niet.”

Interesse inwoners

Belangrijk daarbij is wel de groei van de interesse bij inwoners over wat zij zelf kunnen bijdragen aan duurzaamheid in hun eigen woonomgeving. Zo doet de gemeentelijke stimuleringslening voor het verduurzamen van de eigen woning het goed. En van de mogelijkheid om de woning gratis te laten scannen op energiegebruik en verduurzaming wordt inmiddels zo vaak gebruikgemaakt dat extra zogenaamde ‘energie-ambassadeurs’ moeten worden ingezet. Ook stijgt het aantal verzoeken en vragen van monumenteneigenaren over duurzaamheidsmaatregelen.

“Samen doen, samen profiteren”

“Daar ben ik natuurlijk erg blij mee, want het is iets dat we samen moeten doen en uiteindelijk profiteren we er ook samen van”, verduidelijkt Désirée Brummans. “We gaan de komende jaren met inwoners in gesprek om te kijken met welke projecten we de verduurzaming nog kunnen versnellen. Belangrijk dat het niet alleen gaat om de lasten, maar zeker ook om de lusten en dus het op een of andere manier meeprofiteren door inwoners van opbrengsten. Wat dat laatste betreft, wordt onze werkwijze al als voorbeeld genoemd aan klimaattafels en door de regering. Dat is geweldig natuurlijk en voor mij het bewijs dat we op het goede spoor zitten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio