17.3 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Omgaan met beschermde diersoorten: “Zo doen we dat in Etten-Leur.’’

Woningcorporatie Alwel en de gemeente wilden graag weten waar de meest voorkomende beschermde diersoorten leven in de bebouwde kom van Etten-Leur. 3 jaar geleden vroegen ze adviesbureau Regelink Ecologie & Landschap om huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen in kaart te brengen. Zij hebben dit uitgevoerd in samenwerking met bureau Ecodat uit Etten-Leur. De resultaten van het onderzoek zijn digitaal verwerkt.

Iedereen kan dit bekijken via de website florafaunacheck.nl. Het was de eerste keer dat een samenwerking op dit gebied plaatsvond, en het onderzoek was een primeur voor Brabant. Alwel en de gemeente Etten-Leur gaan nu nog een stap verder. Nu ligt er ook een plan op tafel: “Zo gaan we om met beschermde diersoorten in onze gebouwen.”

Dit zegt de Wet natuurbescherming

Wethouder Ger de Weert: “Na het onderzoek maakten Regelink en Ecodat een plan. Hierin staat hoe we omgaan met vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dat is vooral belangrijk als inwoners,bedrijven én wijzelf als gemeente plannen hebben voor onderhoud, verduurzaming of sloopwerkzaamheden. Deze beschermde diersoorten wonen namelijk in gebouwen. En volgens de Wet natuurbescherming mag je ze niet verstoren, hun verblijf wegnemen of doden. Partijen die plannen hebben met gebouwen waarin deze soorten wellicht voorkomen, kunnen nu via de website florafaunacheck.nl gratis controleren om welke soorten het gaat, en wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.”

huismus. Foto: gemeente Etten-Leur

Vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen tijdelijk verhuizen

Ook Alwel heeft te maken met de wet Natuurbescherming. Projectleider Marieke Keyzer: “Bijvoorbeeld bij groot onderhoud en verduurzaming. Dat gaat namelijk niet zomaar. Ruim voordat we beginnen, moeten we zorgen dat deze beschermde diersoorten tijdelijk kunnen verhuizen. Daarvoor regelen we tijdelijke verblijfruimten bij andere woningen, verderop in de buurt. En sluiten we de vaste verblijven af, zodat de dieren zich gaan verplaatsen. Tijdens de renovatie zorgen we ervoor dat er weer permanente verblijven in de net gerenoveerde huizen komen. We vinden het belangrijk dat onze huurders begrijpen waarom dit nodig is.

Aantallen mogen niet afnemen; het zijn interessante en nuttige dieren

Adviesbureau Regelink houdt de registratie bij. Projectleider Tim Eestermans: “Nieuwe, tijdelijke verblijven leggen we digitaal vast. Dit doen we ook met verblijven die erbij komen in nieuwbouwprojecten. De provincie houdt hier toezicht op. Jaarlijks monitoren ecologen het aantal vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Want, dit aantal mag niet afnemen.” “Liever nog”, vult Marieke Keyzer aan: “willen wij en de gemeente natuurlijk dat het aantal beschermde diersoorten toeneemt.

Het gaat hier om zeer interessante en vooral nuttige dieren, die we als mens nodig hebben. Bijvoorbeeld om geen insectenplaag te krijgen. Eén vleermuis eet zo’n duizend insecten per nacht, waaronder veel muggen. Die wil je dus wel in je straat hebben. Vleermuizen vangen ook plaaginsecten in land- en tuinbouwgebied; het zijn natuurlijke bestrijders. Boeren over de hele wereld besparen op die manier kosten.”

Wat kunnen huurders, woningeigenaren en eigenaren van bedrijfspanden zelf doen?

Etten-Leur heeft niet alleen te maken met huurwoningen en gemeentelijke gebouwen. Wethouder Ger de Weert legt uit: “Deze wet geldt ook voor huurders, eigenaren van koopwoningen en bedrijfspanden. Ook zij moeten weten dat ze maatregelen moeten nemen bij verduurzaming of onderhoud. Bijvoorbeeld als je gaat isoleren, een aanbouw of dakkapel plaatst, gaten in de gevel dichtmaakt, zonnepanelen op je dak legt, een schuurtje weghaalt of flink gaat snoeien. We noemen dit het SoortenManagementplan. Op de website van de gemeente vind je hier meer informatie over. Ook vind je op de website van de gemeente en Alwel een duidelijke folder. Hierin staat precies uitgelegd wat je zelf kunt doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio