14.4 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Online interessepeiling voor elektrische deelauto’s

Gemeente Oosterhout gaat een online interessepeiling houden over deelauto’s. Zij zet namelijk in op duurzame mobiliteit. Zo zijn er in Slotjes-Midden al twee elektrische deelauto’s geplaatst. Vanwege het succes van de deelauto’s, wil de gemeente deze vorm van mobiliteit graag uitbreiden naar andere delen van Oosterhout. Gemeente Oosterhout organiseert daarom samen met OnzeAuto een online interessepeiling om te onderzoeken of er voldoende belangstelling is voor elektrisch autodelen. Inwoners van heel Oosterhout kunnen t/m 15 november meedoen aan deze peiling.

Duurzaam, kostenbesparend en parkeerdruk verlagend

Wethouder Van der Zanden is enthousiast over het concept: “Veel gezinnen hebben één of meerdere auto’s die het grootste deel van de tijd stilstaan. Een duur grapje, want zaken als je APK, autoverzekering en wegenbelasting betaal je ook als je de auto niet gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over wat een volle tank brandstof tegenwoordig kost. Daarbij zorgen al deze ongebruikte auto’s voor straten die vol staan met geparkeerde auto’s, wat weer voor een verhoogde parkeerdruk zorgt.

Door een auto te delen, bespaar je niet alleen op de gebruikskosten van een auto, maar verlaag je ook de parkeerdruk in de buurt. En natuurlijk het belangrijkste voordeel: het gebruik van elektrische deelauto’s is een erg duurzame vorm van mobiliteit. Autodelers maken gemiddeld namelijk zo’n 30% minder kilometers doordat zij ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt en sportschool combineren.”

Gemak en flexibiliteit voor jong en oud

De elektrische deelauto’s zijn gemakkelijk en flexibel in gebruik. Bram Veldhuis van OnzeAuto: “Je kunt de deelauto bijvoorbeeld gebruiken om de grote weekboodschappen te doen die je niet op de fiets meekrijgt, maar je kunt er ook een weekendje mee weg of zelfs mee op vakantie! Het enige dat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de deelauto’s, is een rijbewijs en de gratis app op je mobiele telefoon. Hiermee maak je een reservering en kun je de auto openen en sluiten.

Gedoe met sleutels wisselen en sleutels die kwijtraken is dus verleden tijd. De elektrische deelauto’s zijn geschikt voor iedereen, of je nu al 50 jaar je rijbewijs hebt, of pas net. Ideaal dus voor studenten die wél een rijbewijs hebben, maar nog geen eigen auto. Maar ook voor bijvoorbeeld senioren, die hun eigen auto weg willen doen omdat ze hem te weinig gebruiken. Of je er nu af en toe een uurtje gebruik van maakt of vaker de deelauto pakt, de elektrische deelauto is er voor jong en oud.”

Interessepeiling

Om een elektrische deelauto te kunnen plaatsen, zijn ongeveer 10 gebruikers nodig. Om te achterhalen in welke straten of buurten er het grootste draagvlak is, wordt er t/m 15 november een online interessepeiling gehouden. Inwoners van heel Oosterhout kunnen hieraan deelnemen. Wethouder Van der Zanden: “Door het invullen van de interessepeiling op www.onzeauto.com krijgt de gemeente een goed beeld van welke locaties kansrijk zijn om elektrische deelauto’s te plaatsen.

Als er voldoende belangstelling in een straat of buurt is, dan kunnen de eerste deelauto’s nog dit jaar worden geplaatst. Stuur de peiling dus gerust door naar uw buurtgenoten. Want hoe meer interessepeilingen er worden ingevuld, hoe groter de kans is dat er in uw buurt ook echt een deelauto komt. Zo krijgen we samen meer voor elkaar, óók op het gebied van duurzame mobiliteit!”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio