20.3 C
De Bilt

Ontwikkeling koepelgevangenis Breda stap dichterbij

Breda is over een paar jaar een nieuwe wijk in de stad rijker. Het iconische 19e-eeuwse koepelcomplex wordt een plek om te wonen, (net)werken, sporten, ontspannen en cultuur te beleven. Dit zijn de plannen van ontwikkelaars Being en VDD Project Development, waarmee ze vorig jaar de openbare verkoopprocedure van het koepelcomplex hebben gewonnen. Het project ‘Koepel District’ is weer een stap dichterbij nu de gemeente Breda, Being en VDD Project Development de intentieovereenkomst hebben ondertekend.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst verbinden het ontwikkelaarsteam en de gemeente zich ertoe een haalbaarheidsfase te doorlopen waarin de plannen voor de herontwikkeling verder worden ingevuld en vormgegeven. Het doel van de haalbaarheidsfase is om, samen met omwonenden en andere stakeholders, tot een gedeelde ontwikkelingsvisie te komen die het vertrekpunt vormt voor de realisatie van een toekomstgericht koepelcomplex.

‘Koepel District’

Het complex ligt centraal in Breda, grenzend aan het Chassé-terrein en de historische binnenstad. Het terrein van ruim 3 hectare omvat diverse monumentale gebouwen, met als blikvanger de indrukwekkende koepelgevangenis. Ook een voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen maken deel uit van het complex.

Een gedeelte ontwikkelvisie

Na de keuze van het Rijksvastgoedbedrijf voor project ‘Koepel District’, laat ook de gemeente nu haar steun voor dit plan blijken. De kracht van het project zit in haar respect voor het bestaande historisch erfgoed in combinatie met duurzame vernieuwing. De komende jaren ondergaat het gebied een metamorfose. VDD Project Development en Being vormen het terrein om tot een levendige bestemming die past bij de hedendaagse dynamiek van Breda. Het voorheen gesloten complex wordt herschapen tot een open en doorwaadbaar gebied dat met een divers programma van wonen, werken, vrije tijd en cultuur de verbinding zoekt met de Bredase binnenstad.

V.l.n.r. wethouder Daan Quaars, Johan Vandendriessche (VDD Project Development) en Bas van Dam (Being
V.l.n.r. wethouder Daan Quaars, Johan Vandendriessche (VDD Project Development) en Bas van Dam (Being) – Foto: gemeente Breda

Project ‘Koepel District’

Daan Quaars, wethouder Stedelijke Ontwikkeling: “Met het project ‘Koepel District’ komen historie en toekomst samen. Dat is wat zo gaaf is aan dit plan. Het complex is een bijzondere plek voor onze stad. Een centraal gelegen locatie, met een rijke historie. Met dit project blijft het Bredase erfgoed bestaan, maar wordt het tegelijkertijd weer een levendige en toegankelijke plek. Waar Bredanaars graag komen om te wonen, werken, sporten of ontspannen. Dat we de intentieovereenkomst nu hebben getekend is mooi nieuws, en een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van ‘de Koepel’!”

“In navolging van een succesvolle samenwerking voor de opvang van vluchtelingen op het terrein, zijn we verheugd nu ook samen met de Gemeente Breda de volgende stap te zetten richting de toekomst. De ondertekening van de intentieovereenkomst is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het project. Samen willen we bouwen aan deze bijzondere plek in de stad, om zo het terrein van de voormalige gevangenis terug te geven aan Breda”, Johan Vandendriessche (VDD) en Bas van Dam (Being), namens Koepel Development B.V.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio