16.1 C
De Bilt

Oorlogswinter nog één keer uitgesteld naar 13, 14 en 15 mei

De makers en uitvoerenden van Oorlogswinter de musical, zijn evenals andere organisatoren van evenementen in deze coronatijd niet te benijden. De afgelopen twee jaar hebben zij keer op keer hun activiteit moeten afblazen of uitstellen.

Nog één keer dan

Omdat we nog altijd 1,5 meter afstand moeten houden en tribunes niet volledig gevuld mogen zijn, zien Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart zich genoodzaakt om het openluchtspektakel nog één keer uit te stellen. De bijzondere musical wordt nu op het evenemententerrein van Fijnaart uitgevoerd op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei.

Oorlogswinter de musical

Twee jaar geleden zou Oorlogswinter de musical door zo’n honderd deelnemers gespeeld en gezongen worden voor drie keer duizend toeschouwers. Aanleiding was de viering van 75 jaar leven in vrijheid. Het coronavirus onderbrak de voorbereiding. Door de maatregelen werden de speeldata telkens opgeschoven. Verre van ideaal, meldt voorzitter en regisseur Jan Willem van Bodegom.

Oorlogswinter de musical
Foto: Muziekvereniging Oranjevaan

“Elke keer moet je het repetitieproces weer hervatten en de voorbereidingen opnieuw opstarten. Dat vraagt heel veel van de muzikanten en spelers, maar ook van de vrijwilligers achter de schermen”, licht hij toe. De muzikanten en spelers van Oorlogswinter de musical, zijn naast Fijnaart ook afkomstig uit overige kernen van de gemeente Moerdijk, uit andere delen van West-Brabant en zelfs uit andere provincies. 

Opnieuw ziet de organisatie zich genoodzaakt het openluchtspektakel te verzetten. “De laatste keer hebben we de voorstellingen maar liefst een jaar vooruitgeschoven. We dachten en hoopten dat dit voldoende zou zijn. Niet dus. Het is telkens navigeren in de mist zonder radar. Met de huidige maatregelen mogen we per voorstelling maximaal 350 mensen aan publiek ontvangen, terwijl we plaats hebben voor ruim duizend man.

We zouden dan veel mensen teleur moeten stellen en een verlies lijden van tienduizenden euro’s. Dat kunnen we ons echt niet permitteren. We kunnen dan ook niet anders dan op zeker te spelen en de voorstellingen opnieuw uit te stellen”, legt Jan Willem uit.

13, 14 en 15 mei

Als nieuwe speeldata zijn 13, 14 en 15 mei gekozen. Dat is ook nog op korte termijn. “Voor de zomervakantie is dat de enige optie”, aldus de regisseur. “En opnieuw de productie voor een lange tijd uitstellen, zagen we echt niet zitten. Dan zakt het animo en moet je iedereen weer opnieuw motiveren. Bovendien voel je aan alles dat verdergaande versoepelingen eraan zitten te komen. We hebben er goede hoop op dat in mei volle tribunes van ons spektakelstuk kunnen genieten.”

Bevrijdingsmaand

Door het uitstel staat Oorlogswinter de musical opnieuw geprogrammeerd in de bevrijdingsmaand mei. “Inmiddels is het 77 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Dat moment verdient het om continu bij stil te staan. Met onze openluchtvoorstellingen dragen we ons steentje daaraan bij. De musical gaat over de nadagen van de oorlog en laat goed zien wat er in de hongerwinter gebeurde. Maar bovenal is het een indrukwekkend verhaal over keuzes maken, verraad en anderen onbaatzuchtig helpen. Een voorstelling die iedereen eigenlijk gezien moet hebben.”

Boek bestaat 50 jaar

De musical is gebaseerd op het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw. “Een leuke bijkomstigheid is dat het boek precies 50 jaar geleden verscheen”, zegt Jan Willem. “In die halve eeuw hebben heel veel mensen de avonturen van Michiel van Beusekom gelezen. Wij brengen ze op het evenemententerrein tot leven. Het publiek volgt de burgemeesterszoon die bij toeval een verzetsdaad verricht. In zijn buurt vinden hartverscheurende gebeurtenissen plaats, maar is er ook ruimte voor liefde en heel veel humor.”

Hongerwinter

Het verhaal speelt zich af in de strenge winter in het laatste oorlogsjaar. De hongerwinter, waarin zich een voedselramp voltrekt in West-Nederland. Hongerige inwoners van steden trekken dagelijks naar het platteland in de hoop met voedsel huiswaarts te keren. Zo ook in de Vlank, het fictieve dorp op de Noord-Veluwe, aan de IJssel. De 16-jarige burgemeesterszoon Michiel wordt door zijn buurjongen gevraagd een brief voor hem te bewaren. Als de buurjongen vervolgens wordt opgepakt, verandert het relatief rustige leventje van Michiel volkomen.

Dorp wordt nagebouwd

Om de beleving nog groter te maken wordt Oorlogswinter de musical opgevoerd in de openlucht. “Op het evenemententerrein bouwen we het dorp de Vlank na. Het publiek zit comfortabel en altijd droog op overdekte tribunes. Dankzij professioneel licht en geluid is alles voor iedereen prima te volgen. Ook hebben we nog een aantal visuele en andere verrassingen in petto. Maar die houden we uiteraard nog even voor ons”, zegt de regisseur.

Kaarten

De inmiddels verkochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe speeldata. “We kunnen wel begrijpen dat mensen in de tussentijd de kaarten en/of de mailtjes kwijt zijn geraakt of wellicht bang zijn dat ze toch niet geldig zijn. Daarom krijgt iedereen die al kaarten gekocht heeft nieuwe toegangsbewijzen met de nieuwe data opgestuurd”, aldus Jan Willem.”Voor alle drie de voorstellingen zijn nog toegangskaarten en parkeerkaarten verkrijgbaar. Bestellen gaat heel eenvoudig. Ga daarvoor naar www.oorlogswinterfijnaart.nl De rest wijst zich vanzelf. Wacht niet te lang, want het is mei voordat je het weet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio