Omdat pleegouders er toe doen, kleurt de Grote kerk in Breda groen

Breda Gisteravond kleurde de Grote Kerk in Breda groen bij de start van de Week van de Pleegzorg voor meer pleegouders. Breda ondersteunt met dit symbolisch gebaar de actie van Pleegzorg. Zij vraagt hiermee aandacht voor de noodzaak van voldoende pleegouders: geef ‘groen licht’ aan het pleegkind. Er is een groot tekort aan deze ouders, terwijl het aantal pleegkinderen toeneemt. Op vele plekken in het land, waaronder Breda, zijn monumenten en gebouwen groen verlicht in de Week van de Pleegzorg. Deze week eindigt op 10 november.

Veilige thuishaven

Marianne de Bie, wethouder jeugd:  “Ieder kind verdient een veilige thuishaven. Maar soms lukt dat niet. Een pleeggezin is dan een heel goed alternatief. Gelukkig zijn er al veel pleegouders, maar er is helaas nog een groot tekort. Voor Pleegzorg wordt het hierdoor steeds moeilijker om een passende match te maken. Misschien heeft u er al eens over nagedacht om een kind een veilige plek te bieden in uw huis, maar heeft u nog vragen. In november zijn er verschillende online-bijeenkomsten om u te informeren over wat het betekent om pleegouder te zijn.”

Stabiel te weinig pleegouders

Het aantal beschikbare pleegouders in Nederland is al jaren te klein. Om jaarlijks alle kinderen op te vangen en de juiste match met deze ouders te maken zijn er minimaal 3500 nieuwe pleegouders per jaar nodig. Vorig jaar meldden zich er 2647, ruim 850 te weinig. En dat terwijl het aantal pleegkinderen toeneemt. In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, terwijl dit er 5 jaar eerder zo’n 800 minder waren. Het tekort aan pleegouders is er in de volle breedte, maar vooral voor jeugdigen met ernstige emotionele-, hechtings- en/of gedragsproblemen en voor broers en zussen die bij voorkeur samen bij pleegouders worden geplaatst.

In West Brabant gaat het vooral om deeltijdpleeggezinnen, gezinnen voor een kort verblijf maar ook zoeken we pleeggezinnen waar kinderen voor langere tijd kunnen verblijven.

Online informatiebijeenkomst 

Vigere Jeugdzorg geeft online een informatiebijeenkomst op woensdag 3 november en dinsdag 23 november van 20.00 tot 21.30 uur. Meer weten over pleegzorg en hoe je pleegouder kunt worden? Meld je aan via pleegzorg@vigere.nl  Pleegzorg Nederland hoopt dat veel mensen hun hart en huis zullen openstellen voor pleegkinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img