15.6 C
De Bilt

Provinciale weg N639 in centrum Chaam aangepakt

Alphen-Chaam – De Provincie Noord-Brabant en de gemeente Alphen-Chaam hebben afgesproken om de N639 die door het centrum van Chaam loopt aan te pakken. De kosten voor het groot onderhoud en aanvullende maatregelen voor een verbeterde leefbaarheid worden geraamd op zo’n 2,5 miljoen euro. De Provincie moet sowieso groot onderhoud uitvoeren aan de N639 in de kern van Chaam. Voor wat betreft de financiële consequenties van aanvullende maatregelen in het kader van de veiligheid en leefbaarheid moet de gemeenteraad van Alphen-Chaam nog een besluit nemen.

N639 geen 30 kilometer weg

De gemeente wil de snelheid in de kern Chaam graag terugbrengen van 50 naar 30 kilometer per uur, maar de provincie ziet gezien de hoeveelheid verkeer geen mogelijkheid om dat op die plek op een veilige manier te realiseren. Wel heeft de provincie het aanbod aan Alphen-Chaam gedaan om dat deel van de N639 in Chaam over te nemen, waarna de gemeente als wegbeheerder een andere keus kan maken. “Een overname van de N639 binnen de kom is voor de gemeente nu niet aan de orde, omdat er geen zicht is op de financiële gevolgen en toekomstscenario’s”, aldus wethouder Frank van Raak.

Langetermijnoplossing N639

Daarnaast is afgesproken dat provincie en gemeente samen zoeken naar een duurzame oplossing voor de lange termijn. De inzet is zicht te krijgen op een ruimtelijk maatregelenpakket dat bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid in het centrum van Chaam. Daarbij zullen de inwoners van Chaam en het buitengebied betrokken en geraadpleegd worden. Het is belangrijk dat we kijken hoe we de veiligheid en leefbaarheid ook de komende decennia kunnen waarborgen. De provincie werkt de financieringsvoorstellen voor de plannen nader uit. 

Verlichting fietspad

Tijdens het constructief overleg is ook gesproken over de verlichting langs het fietspad langs de N639 (Bredaseweg) tussen Chaam en Ulvenhout. De provincie heeft begrip voor de zorgen over de sociale veiligheid, die een verantwoordelijkheid is van de gemeente, en heeft aangegeven mee te willen denken en bijdragen aan een oplossing. Wethouder Van Raak: “De gedeputeerde begrijpt onze zorgen als het gaat om de veiligheid van fietsers als het donker is. Hij vraagt ons dan ook een voorstel te doen om met een innovatieve en duurzame lichtoplossing de situatie te verbeteren. Uiteraard gaan we dat zo snel mogelijk oppakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio