1.7 C
De Bilt

Rokend ‘azijnzuur’ oorzaak ontruiming DC Klinieken

Breda – Maandagmiddag rond 14.30 uur is het pand van DC Klinieken in Breda ontruimt vanwege rokend ‘azijnzuur’. Dit kwam omdat er uit een vat met gevaarlijke stoffen een vloeistof kwam dat is gaan roken door een chemische reactie.

Azijnzuur

De woordvoerder van de brandweer spreekt over een azijnachtige lucht dat in het pand hing. Vermoedelijk ging het hier dus om ‘azijnzuur’ dat in contact kwam met een andere stof, waardoor er een chemische reactie ontstond. Dit veroorzaakte de rookdampen. Drie personeelsleden van het bedrijf hadden de lucht van het rokend ‘azijnzuur’ ingeademd waardoor zij ademhalingsproblemen hadden opgelopen. Daarom werden zij nagekeken door personeel van de ambulance.

Ontruiming

Nadat de adviseur gevaarlijke stoffen een luchtmetingen had gedaan , gaf de brandweer rond 15.30 uur aan dat de situatie weer veilig was. Er stonden ongeveer 25 man werknemers van het pand DC Klinieken buiten te wachten tot alles weer veilig was. Zij zijn verder ongedeerd gebleven en konden weer veilig het pand betreden.

Wat is azijnzuur?

Azijnzuur (systematische naam ethaanzuur) is een zwak zuur met een kenmerkende stekende geur. Het heeft als formule CH3-COOH (soms ook geschreven als H3C-COOH). Azijnzuur is, na mierenzuur, het eenvoudigste carbonzuur en de wetenschappelijke naam was vroeger dan ook methaancarbonzuur. Zuiver watervrij azijnzuur wordt ook wel ijsazijn genoemd, en is een kleurloze vloeistof die bij temperatuur lager dan 17 °C stolt tot heldere kleurloze kristallen (vandaar de naam ijsazijn). Indien ijsazijn in een (trillingvrije) koelkast wordt geplaatst, kan het tot beneden het stolpunt worden gekoeld terwijl het toch een vloeistof blijft. Het is dan een onderkoeldevloeistof geworden, en een geringe fysieke verstoring doet de vloeistof dan direct stollen. (Bron: © Wikipedia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio