5.5 C
De Bilt

Meer ruimte terrassen Breda vanaf 1 juni

Breda – Bredanaars en horecaondernemers staan te popelen: vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur mogen de bestaande terrassen en horecazaken hun deuren weer (beperkt) openen. Eindelijk weer dat pilsje op de Grote Markt, wat eten in de zon aan de Haven of samen borrelen in het Ginneken. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand.

Al weken bezig

De Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland is al weken bezig met afstemmen van een Bredaas terrassenplan. Dit gebeurde in samenwerking met de politie, brandweer, ambulances, afvalservice, omwonenden maar ook de marktorganisaties en Breda Gelijk en uiteindelijk met instemming van de gemeente. Vrijdag 29 mei presenteerden burgemeester Depla, wethouder Boaz Adank en Johan de Vos (vice-voorzitter KHN Breda) het Bredase terrassenplan.

Terrassenplan

In het plan staat te lezen waar de extra ruimte van de horeca terrassen in Breda op een veilige manier mogelijk is en op welke manier de Bredase horeca hier invulling aan heeft gegeven. Meer ruimte voor de terrassen maar nog steeds minder ruimte voor gasten. Het aantal stoelen is in de tijdelijke nieuwe situatie minder dan in de normale situatie.

Opluchting horeca groot

Burgemeester Depla: “Het is een opluchting voor velen dat de horeca weer open mag. Het voelt alsof we weer een stapje dichter in de richting gaan van het leven zoals we dat gewend waren. Maar hoe vertrouwd het ook voelt, we moeten ons wel beseffen dat de situatie wel nog even anders is. Dat is iets waar we allemaal rekening mee moeten houden. Het is onze gezamenlijke taak om er samen een succes van te maken. Om elkaar ruimte te blijven geven en te maken. Zo kunnen we genieten van onze bourgondische stad, maar ook om de veiligheid samen te bewaken. “

Dichter bij normale bezetting

Extra ruimte voor de stad Horecaondernemers in Breda krijgen tijdelijk meer ruimte om hun terrassen neer te zetten. De uitbreiding, die nu mogelijk is tot 1 september, gaat vooral om een verruiming van het gebied zodat horecaondernemers dichter bij hun normale aantal bezoekers kunnen komen binnen de huidige maatregelen. Voor de tijdelijke verruiming van de terrassen zijn geen nieuwe vergunningen nodig en de huidige bepalingen (bijv. omtrent geluid, overlast en muziek) blijven van kracht.

Groot belang voor horeca

Wethouder Boaz Adank: “Het is voor onze ondernemers in de stad van groot belang dat ze hun bedrijven weer kunnen opstarten. Ze hebben een flink klap moeten verduren de laatste 3 maanden. Ook al zal het de komende maanden zeker nog geen ‘business as usual’ zijn. De opening van de horeca is een stap in de goede richting en biedt in ieder geval al weer meer kansen. We hebben dan ook alles op alles gezet om waar er mogelijkheden waren ze in te zetten en creatief met de ruimte om te gaan.

Meer ruimte voor minder drukte

Om drukte te voorkomen zoeken we juist meer ruimte.” Samen zorgen we voor gezelligheid én veiligheid Voorop staat dat we samen willen genieten dat er weer wat meer kan in de horeca. En genieten lukt pas als het voor iedereen veilig voelt. Daarom is er toezicht in de stad en handhaven we op naleving van de afspraken, dit ligt in eerste lijn bij de ondernemers zelf. Handhaving ondersteunt op het moment dat dit nodig is. Er zijn geen afzettingen in de stad, maar op sommige plekken geldt wel eenrichtingsverkeer. Ook voor voetgangers.

Evaluatie

Op dinsdag 2 juni evalueren alle betrokken partijen het verloop van de eerste dag na de heropening. Zo kunnen we eventuele kinderziektes in de protocollen samen bespreken en spoedig verhelpen. Johan de Vos van KHN is blij met de beperkte opening van de horeca op 1 juni en de verruiming van de terrassen. “De horecaondernemers staan te trappelen om hun gasten weer te ontvangen. Gastvrijheid zit ons in het bloed en het is voor de ondernemers in meerdere opzichten een zware tijd geweest. Dit plan is een mooie aanzet om de horeca weer te laten floreren. We zijn er nog niet, maar wel goed op weg naar de terugkeer van Breda als bruisende horecastad.”

Bezoek goed voorbereiden

We vragen iedereen een bezoek aan de horeca goed voor te bereiden Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je naar het terras of restaurant? Bereid je bezoek dan voor en reserveer. Houd altijd anderhalve meter afstand en was regelmatig je handen. Heb je koorts of ben je verkouden? Blijf thuis. Ga je op pad? Mijd drukte. Bezoek in de planning naar de binnenstad? Gebruik dan de druktemeter. Door een what’sappje te sturen naar 06-11778060 weet je meteen hoe druk het is en of het verstandig is om te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio