13.3 C
De Bilt

Samenwerkingsovereenkomst religieus erfgoed Oudenbosch ondertekend

Oudenbosch – Op maandag 16 juli ondertekenden  de provincie Noord-Brabant, gemeente Halderberge, Woonkwartier en VolkerWessels onderneming Van Agtmaal de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het religieus erfgoed in Oudenbosch.

meerdere objecten

Het totale plan gaat over meerdere projecten, namelijk het restaureren/slopen en herbestemmen van de gebouwen van het voormalig jongensinternaat Saint Louis en het pensionaat Sint Anna, de Mariaschool, muziekschool en Markt 68. De investering in dit ambitieuze plan is circa € 23 miljoen. De provincie investeert € 4,5 miljoen voor het behoud van het religieus erfgoed in het centrum van Oudenbosch.

Religieus erfgoed

Henri Swinkels, gedeputeerde provincie Noord-Brabant: “Als provincie onderschrijven we het belang van Brabants Erfgoed en werken we samen met ondernemende partners aan behoud en herbestemming. Het unieke ensemble in het hart van Oudenbosch neemt een bijzondere plaats in binnen die verhalen van Brabant. Het speelt een rol in onze religieuze geschiedenis. Samen met de gemeente Halderberge, Woonkwartier en Van Agtmaal geven we dit erfgoed een nieuwe toekomst. Daarmee markeren we een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Religieus Brabant.”

Belangrijke stap vooruit

De voorbereidingen voor een project met deze omvang en met meerdere partijen neemt veel tijd in beslag. “Sinds de ondertekening van de Intentieverklaring in 2015 overwogen we ieders wensen, beoordeelden we alle mogelijkheden, bepaalden we de condities en kaders en maakten we afspraken. Dit alles staat beschreven in de samenwerkingsovereenkomst, die we op maandag 16 juli jl. vol vertrouwen met elkaar ondertekenden. Wij zijn ervan overtuigd dat het cultuurcluster alsook het nieuwe woningaanbod de leefbaarheid van Oudenbosch ten goede zal komen”, aldus Ruud van den Boom, directeur bestuurder Woonkwartier.

Van start met het cultuurcluster

De herbestemming van de kapel Saint Louis, de verlengde Vincentiusbouw en Mariabouw  tot een cultuurcluster vormt het grootste deelproject. Van Agtmaal draagt zorgt voor de restauratie en de verbouwing. Gemeente en verenigingen bundelen hun krachten om invulling te geven aan het cultuurcluster. Het pensionaat Sint Anna en de overige deelprojecten krijgen een woonbestemming. Woonkwartier realiseert in totaal 29 appartementen en 17 grondgebonden woningen (sociale huur)  en Van Agtmaal 9 appartementen en 7 woningen (koop). Als eerste wordt gestart met de kapel van Saint Louis, naar verwachting nog dit jaar. Het streven is nog steeds om alle deelprojecten in 2021 op te leveren.

 

“Na de projecten die we reeds in het centrum van Oudenbosch hebben uitgevoerd, zoals het Jezuïetenplein, Thomashuis en Herbergier, kijken wij als Oudenbosche onderneming uit naar het moment dat we aan de slag kunnen met deze deelprojecten”, geeft Jacco Snepvangers, directeur van Aannemersbedrijf van Agtmaal BV, aan.

Verhalen bewaren


Deze gebouwen bepalen samen met de verhalen mede de geschiedenis van Brabant. Het unieke ensemble in het hart van Oudenbosch neemt daar een bijzondere plaats in. “De gebiedsontwikkeling en het restaureren van deze religieuze gebouwen draagt bij aan het toeristisch karakter van de gemeente Halderberge. Het religieus erfgoed zit in het DNA van de gemeente. Het is daarom prettig dat we dit voor elkaar krijgen door een goede samenwerking met de provincie, Woonkwartier en aannemer Van Agtmaal”, zegt wethouder Mollen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio