14.7 C
De Bilt

Stadsarchief Breda houdt open dag

Zaterdag 22 april organiseert Stadsarchief Breda een open dag. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn er, binnen en buiten, meerdere rondleidingen. De hele dag zijn er lezingen, is er een expositie en een kinderactiviteit. De botanische kas van het pas geopende Chassé Botanique kan bezocht worden en als kers op de taart opent wethouder Marike de Nobel een nieuwe muurschildering van Blind Walls Gallery. Het stadsarchief is het geheugen van Breda en deelt dat graag met de stad: iedereen is welkom!

Stadsarchief een wonderlijke plek

Wethouder Marike de Nobel: “Ik ben nu sinds 2022 wethouder en ik ben echt blij dat ik erfgoed in mijn portefeuille heb. De eerste keer dat ik in die functie het stadsarchief bezocht daalden we meteen af in het depot. Wat is dat toch een wonderlijke plek! In die duizenden dozen wordt meer dan twaalf kilometer aan archief bewaard. En in iedere doos een stukje van het verhaal van Breda, dat van toen, én van nu. Fijn dat het stadsarchief deze bijzondere ervaring nu voor de stad toegankelijk maakt!”

Divers aanbod

Tijdens de open dag is er een divers aanbod van activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een knutselkamer, en voor onderzoekers is er de mogelijkheid meer informatie te krijgen over bijvoorbeeld paleografie (oud-schrift) en genealogie (stamboomonderzoek).

Er zijn diverse rondleidingen, natuurlijk kom je dan ook in het ondergronds depot dat anders niet toegankelijk is. Dit jaar zijn er ook twee rondleidingen die buiten worden gehouden. Historicus Frans Gooskens van historische vereniging De Oranjeboom neemt je mee op sleeptouw naar de wijk Sportpark en vertelt je onderweg over het ontwerp en de totstandkoming van de jaren 30-wijk, terwijl de experts van Erfgoed Breda wat dichterbij blijven en je alles vertellen over de historie van de Chassékazerne.

Ontdekkingen in het stadsarchief van Breda – Foto: gemeente Breda

De collega’s van Archeologie organiseren in de botanische kas een expositie met hun mooiste vondsten van de afgelopen 40 jaar en in het Filmhuis Breda (dat in mei de deuren opent) bekijk je de film ‘Aller ogen zijn gericht op Kwatta’ van de Bredase filmmaker Bas Bakker. De film werd enthousiast onthaald en was eerder te zien in het Chassé Theater.

Daarnaast worden in het Filmhuis lezingen gehouden. Beheerder van het Begijnhof, Martin Rasenberg, vertelt over de jarenlange samenwerking tussen het stadsarchief en Begijnhof. Deskundige Frans Roelvink van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) vertelt over stamboomonderzoek op het internet. Daarna licht Pim Monné, eigenaar van Mobilisatiemuseum Weest op uw hoede!, de collectie van het museum toe. De laatste lezing is van Boudewijn van de Calseijde. Hij vertelt over Engelbrecht II, Breda’s ‘laatste ridder’.

Opening Blind Wall

Kunstenaar Bas Steens maakte speciaal voor het stadsarchief een nieuw kunstwerk in het kader van Blind Walls Gallery. Dit werk – achter de ramen van het stadsarchief – wordt om 16.00 uur officieel onthuld door wethouder Marike de Nobel.

Aanmelden: wees snel!

Wegens een beperkt aantal plaatsen is aanmelding voor de verschillende rondleidingen noodzakelijk. Dit kan op de website van het stadsarchief. Uit ervaring weten we dat de rondleidingen snel vol geboekt zijn.   

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van Stadsarchief Breda: www.stadsarchiefbreda.nl. Let op: de rondleidingen door het depot zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio