1.4 C
De Bilt

Start Duurzaam Oosterhout Week met onthulling 24 meter lang kunstwerk viaduct Hoofseweg

Oosterhout – Op 8 oktober om 11.00 uur onthult Wethouder Willem-Jan van der Zanden onder het viaduct aan de Hoofseweg een gloednieuw kunstwerk van 24 meter lang. Het is natuurlijk nog een verrassing hoe het er precies uitziet, maar als je de illustratrice Heidi Rombouts en ontwerper Juul Langenberg kent, dan weet je dat dit een speels ontwerp zal zijn met een mooi verhaal.

Start van de Duurzaam Oosterhout Week

De onthulling is meteen de start van de Duurzaam Oosterhout Week van 8 tot 16 oktober. En dat is niet voor niets, want het thema van de illustratie is dan ook: duurzamer gebruik van energie en een groener klimaat.

Dierenverhaal over duurzaam maken stad

De illustratie vertelt het verhaal voor jong en oud vanuit het gezichtspunt van dieren die in verschillende seizoenen onder de grond leven. Want goed voor de aarde zorgen, moeten we het hele jaar door. En je kunt best een hele hoop doen om ervoor te zorgen dat je in elk seizoen tóch lekker kan leven en genieten, zonder dat het ten koste gaat van de aarde of je portemonnee.

Zelf doen

Op de illustratie vind je daarom verwijzingen naar wat je zelf kunt doen om energie te besparen en duurzaam te verwarmen. Bijvoorbeeld door te isoleren, korter te douchen, energiezuinige apparaten te gebruiken en rest- en aardwarmte te benutten. Maar ook door je tuin te vergroenen en regenwater op te vangen voor verkoeling en tegen droogte. Zo maken we samen een duurzame stad. 

Uitklapboekje voor leerlingen

In de Duurzaam Oosterhout Week zullen alle kinderen uit de gemeente op de basisschool een boekje ontvangen met de illustratie van de dieren over hoe we in hier samen werken aan een duurzame stad.  Op www.duurzaamoosterhout.nl vinden ze met een QR code het hele verhaal. Deze QR code wordt ook met een tegel aangebracht in de stoep.  

De stad droog houden

Het viaduct aan de Hoofseweg is vijf jaar geleden al verfraaid aan de kant van het Slotbossetorenpark met ‘Oosterhout houdt de stad droog’. Deze illustratie komt ook van Heidi’s hand en de toenmalige Mgr. Frencken Collegeleerlingen Vera en Laura. In tegenstelling tot deze kant, staat de andere kant van het viaduct er tot op vandaag wat treurig bij. Maar vanaf 8 oktober dus niet meer, want dan onthult de wethouder het nieuwe kunstwerk

Buitenbeentjes speurtocht

Na de onthulling start de nieuwe Buitenbeentjes speurtocht van VVV Oosterhout in het naastgelegen Slotbossetorenpark. Omwonenden en geïnteresseerden zijn van harte welkom om hieraan deel te nemen met hun (klein)kinderen. Onder het genot van een warm drankje zal wethouder Willem-Jan van der Zanden om 11.00 uur het kunstwerk onthullen. De speurtocht start om ongeveer 11.15 uur. 

Meer informatie

Meer informatie over het programma van de Duurzaam Oosterhout Week is te vinden op www.duurzaamoosterhout.nl. Hier komt ook het verhaal van de afgebeelde dieren te staan op een aparte pagina voor kinderen.

De speurtocht is te vinden en te downloaden via  www.beleveninoosterhout.nl of op papier gratis afhalen bij VVV Oosterhout.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio