12.9 C
De Bilt

Start regentonnenactie gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau

Alphen-Chaam/Baarle-Nassau – Bij elke volgende stortbui in de gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam verdwijnen duizenden liters regenwater minder in het riool. Dit dankzij de regentonnenactie die de gemeenten gezamenlijk organiseren met Waterschap Brabantse Delta. Inwoners kunnen tegen een flinke korting vanaf vandaag een regenton aanschaffen bij Pets Place Boerenbond Baarle-Nassau of Gilze. Vandaag trapten wethouders Janneke van de Laak (Baarle-Nassau) en Erik Wilmsen (Alphen-Chaam) deze regentonnenactie af.

Klimaatbestendiger dorp

“Met deze regentonnenactie willen we onze dorpen klimaatbestendiger maken. Oftewel voorbereiden op stortbuien en periode van extreme hitte en droogte. De riolen worden steeds meer belast door hevige buien die het gevolg zijn van klimaatverandering. Als gemeente nemen we maatregelen om de overlast hiervan te beperken. Maar dat kunnen we niet alleen. We vragen inwoners daarom om het regenwater van het riool af te koppelen en bijvoorbeeld op te vangen in een regenton. Ik hoop dus dat veel inwoners gebruik gaan maken van deze regentonnenactie”, aldus wethouder Janneke van de Laak van gemeente Baarle-Nassau.

Bewustwording

“Het is goed dat bewoners zich bewuster worden van de gevolgen van het veranderend klimaat”, aldus Alwijn ten Cate, nieuw dagelijks bestuurslid bij waterschap Brabantse Delta. “Met deze actie stimuleert de gemeente op een hele concrete wijze wat mensen zelf kunnen doen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom werken we als waterschap graag mee aan deze actie. Dus schaf allemaal een regenton aan en tip je gelijk je buurman!”

Terugdringen waterverspilling

Wethouder Erik Wilmsen vult aan: “Zoals we vorige week nog hebben kunnen merken, is het weer steeds extremer. Het gezonde regenwater van deze buien stroomt nu snel weg via daken of tuinverharding naar het riool, dat overbelast raakt. Zonde om dit niet op te vangen in een regenton en te hergebruiken in de tuin. Een regenton heeft veel voordelen. Door je planten met regenwater te besproeien bespaar je op drinkwaterkosten. Bovendien is het zachte regenwater erg goed voor planten.”

Kortingsbon

De regentonnenactie loopt van 5 juli tot en met 30 september. Bij Pets Place Boerenbond Baarle-Nassau of Gilze liggen bonnen klaar die inwoners van de gemeenten kunnen invullen. Op een regenton van 200 liter met plantenbak krijgen zij 50 euro korting en op de kleinere regenton van 100 liter 30 euro. Voor deze actie geldt op=op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio