15.7 C
De Bilt

Tijdelijke verhuizing opvang dak- en thuislozen

BredaEr komt een tijdelijke verhuizing voor de cliënten van de dak- en thuislozen opvang. In 2019 is het besluit genomen een nieuw gebouw te realiseren voor de opvang van dak- en thuislozen in Breda. Deze nieuwbouw komt op de plek van de huidige voorziening aan de Slingerweg. Om de nieuwbouw te realiseren moet een deel van het bestaande gebouw afgebroken worden. Het idee was om het andere deel van de bestaande voorziening tijdens de bouw open te houden en cliënten daar te blijven opvangen. Sinds de komst van het coronavirus is alles anders. We hebben te maken met nieuwe gezondheidsrichtlijnen van het RIVM die waarschijnlijk nog lange tijd zullen gelden, ook voor de mensen die in de maatschappelijke opvang verblijven. Daardoor is het niet mogelijk aan de Slingerweg nog een gedegen opvang te bieden.

Tijdelijke verhuizing

De afgelopen periode is daarom gezocht naar een tijdelijke andere opvanglocatie. Het pand aan de Riethil 12 is daarbij als meest geschikte locatie naar voren gekomen. De gemeente gaat nu in gesprek met ondernemers en bewoners in de directe omgeving om te bepalen wat er nodig is om de komst van de tijdelijke opvang hier goed voor te bereiden. Naar verwachting gaat het om de periode februari/maart 2021 tot en met juni 2022, wanneer het nieuwe pand aan de Slingerweg wordt opgeleverd.

Coronamaatregelen ook voor maatschappelijke opvang

Het idee was om de bestaande voorziening tijdens de bouw geopend te houden. Vanwege het COVID-19 virus schrijft de Rijksoverheid echter nieuwe gezondheidsrichtlijnen voor. Zo adviseert het RIVM 1,5 meter afstand aan te houden en niet te veel mensen in eenzelfde ruimte op te vangen. Om hier zo goed mogelijk aan te voldoen, wordt op dit moment alle mogelijke ruimte – inclusief de ruimte voor vorstopvang – in de huidige voorziening benut en zijn diverse maatregelen getroffen om besmetting met het virus te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de reeds matige kwaliteit van de leefomstandigheden bij de opvang verder achteruit is gegaan. Ook het aantal opvangplekken wordt hierdoor beperkt. Daar komt bij dat bij de start van de nieuwbouw een deel van de huidige locatie gesloopt moet worden. De beschikbare ruimte wordt hierdoor verder beperkt. Dit maakt dat het bieden van een gedegen opvang niet langer mogelijk is.

Tijdelijke locatie gevonden

De afgelopen periode is gekeken of een deel van de opvang of de volledig opvang tijdelijk kan worden verhuisd. Op basis van een aantal criteria is gezocht naar zo’n tijdelijke locatie. Die criteria zijn onder andere: de mogelijkheid 1 of 2 persoonskamers te realiseren, ruimte voor dagopvang en ondersteunende functies, de aanwezigheid van voorzieningen als toiletten en douches en een goede brandveiligheid. Er is tevens gekeken naar een locatie op loopafstand van voorzieningen zoals bijvoorbeeld De Faam. De voorkeur is daarbij uitgegaan naar de volledige opvang op een andere locatie. Dit heeft namelijk als voordeel dat begeleiding en toezicht op één locatie gericht kan worden en bouwwerkzaamheden mogelijk versneld kunnen plaatsvinden. Met het oog op de naderende herfst en een eventuele tweede coronagolf op komst is bovendien gezocht naar een locatie die snel beschikbaar is. Bij deze zoektocht is het pand aan de Riethil 12 als meest geschikte locatie naar voren gekomen. Een pand dat reeds in eigendom is van de gemeente en waar met relatief weinig aanpassingen net zoveel mensen kunnen worden opgevangen als in de huidige DSV: 40 cliënten regulier en wanneer nodig 20 cliënten in vorstopvang.

Omgeving betrokken bij verdere uitwerking

De komende weken wordt verder uitgewerkt wat er nodig is om de tijdelijke opvang hier te organiseren. Op zeer korte termijn worden ondernemers en omwonenden uit de directe omgeving uitgenodigd voor een bijeenkomst. Hier wordt besproken wat er nodig is om dak- en thuislozen tijdelijk op een goede manier op te kunnen vangen in het pand aan de Riethil. Denk hierbij aan maatregelen om ervoor te zorgen dat ondernemers en buurtbewoners een goed gevoel blijven houden bij de leefbaarheid en veiligheid.

Tijdelijke vorstopvang

Zoals aangegeven wordt de in de huidige locatie de ruimte voor de vorstopvang vanwege de coronamaatregelen gebruikt voor reguliere opvang. Dit betekent dat we voor de komende maanden – tot aan de tijdelijke verhuizing naar de Riethil – voor vorstopvang moeten uitwijken naar een andere locatie. Er is gekozen voor een oud schoolgebouw aan de Nansenweg in Breda. Dit gebouw wordt de komende weken gebruiksklaar gemaakt. Er wordt van deze opvang gebruik gemaakt wanneer de temperatuur 2 of meer nachten achtereenvolgens nul graden is of lager. Wanneer de voorspelling is dat deze 3 nachten weer boven de nul graden uitkomt, wordt de opvang weer gesloten. De opvang is van 19.00 tot 8.00 uur geopend en wordt gebruikt voor overnachting, het gebruik van douche en toilet en men krijgt een warme maaltijd en ontbijt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio