15 C
De Bilt

Back to school: Trommel zonder Rommel in Breda!

Breda – Gezond drinken en eten is belangrijk om goed in je vel te zitten. Om zowel ouders als scholen daarbij te helpen is de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ in het leven geroepen. Voor het derde jaar op rij gaat deze actie van start vlak voordat de scholen weer gaan beginnen. Wethouder Gezondheid Arjen van Drunen gaf vandaag het officiële startsein en overhandigde broodtrommels aan kinderen uit de wijk. Zij mochten deze vullen met gezonde producten van LIDL.

“Komende week beginnen de scholen weer. Voor veel kinderen een spannend en leuk moment. Het is ook een goed moment om te kijken naar de lunch en tussendoortjes die komend jaar weer in de broodtrommels mee gaan naar school,” aldus wethouder Gezondheid, Arjen van Drunen. Hij vervolgt: “Met de tips en ideeën van de actie ‘Trommel zonder Rommel’ wordt een gezonde lunchtrommel klaarmaken heel eenvoudig en betaalbaar. En dat is niet alleen nu gezond en lekker, maar door kinderen nu al de gezonde gewoontes aan te leren hebben ze daar hun leven lang profijt van.”  

Gezonde broodtrommel, makkelijk en niet duur 

In het lunchtrommelboekje staan weetjes, tips en voorbeelden over wat je je kind mee kunt geven naar school. Het boekje laat zien dat gezond ook zeker makkelijk kan zijn en niet veel hoeft te kosten. Niet alleen de lunch is in het boekje meegenomen, maar er staan ook tips in voor een gezonde pauzehap of traktatie. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het belang van water drinken.

Wethouder Arjen van Drunen overhandigde de broodtrommels
Wethouder Arjen van Drunen overhandigde de broodtrommels – Foto: gemeente Breda

Naast hulp aan de ouders, geeft dit ook de mogelijkheid aan scholen om gezond eten en drinken bespreekbaar te maken en op te nemen in hun beleid. De campagne is een initiatief van JOGG-Breda in samenwerking met GGD West-Brabant, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Het boekje is in te zien via de website www.trommelzonderrommel.nl. De gezonde lunchrecepten staan ook op de website van LIDL. 

Voor wethouder Arjen van Drunen – zelf ook vader van twee jonge kinderen – zijn alle tips en ideeën welkom. “Ook als het gaat om traktaties kost het ouders een hoop stress en geld om goed voor de dag te komen. Maar bij een verjaardag gaat het er vooral om dat kinderen het gevoel hebben dat hun verjaardag een feestje is. Dat feestje kan ook gevierd worden met een extra kwartier buiten spelen, een spelletje doen in de klas of een gezonde snack. Op veel scholen is de ongezonde traktatie al in de ban gedaan, waar dat nog niet zo is, hoop ik dat scholen snel die stap maken.” 

Verspreiding via de supermarkten, consultatiebureaus & scholen 

Vandaag was wethouder Arjen van Drunen bij de LIDL in Kesteren. De kinderen uit de wijk kregen een gratis broodtrommeltje, een LIDL vitamini en een kleurplaat. De kinderen die langs zijn gekomen tussen 12.00 en 13.00 uur mochten het broodtrommeltje gratis vullen met gezonde producten van LIDL. Ouders konden vrijblijvend voedingsadvies van de diëtiste krijgen en zij kregen het boekje mee.

Twee LIDL-winkels en de Jumbo Foodmarket in Breda doen dit jaar mee met de actie. Naast deze actie in de supermarkt worden de brochures ook doorlopend uitgedeeld op de consultatiebureaus van Jong JGZ bij het 3 jaar en 9 maanden consult. Tot slot wordt de brochure onder de aandacht gebracht bij ouders via scholen en zijn er Trommel zonder rommel smaaklessen ontwikkeld voor scholen. Voor ouders die moeilijk rond kunnen komen bestaat er de mogelijkheid gebruik te maken van een gratis schoolontbijt via de Stichting JOBi (Jeugd Ontbijt Breda initiatief). 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio