-2.1 C
De Bilt

Trouwzaal stadhuis Klundert heeft een opknapbeurt gehad

Klundert – De trouwzaal in de oude stadshuis heeft een opknapbeurt gehad. Op de Stadshuisring staat de trots van vestingstad Klundert: het oude stadhuis. Een prachtig gebouw dat in 1621, naar een ontwerp van Melchior van Herbach en dankzij een flinke bijdrage van Prins Maurits, in de stijl van de renaissance werd gebouwd. Het rechthoekige gebouw is opgetrokken uit rode en gele bakstenen. Het gebouw heeft twee trapgevels waartussen een zadeldak is aangebracht.

Uitbundige versiering trouwzaal

Boven de ingang, die voorzien is van een bordes met toegangstrappen, bevindt zich een topgevel die versierd is met klauwstukken, obelisken en een gebroken fronton. Daarop bevindt zich een beeld van Vrouwe Justitia. Direct boven de ingang bevindt zich in een cartouche het wapen van Prins Maurits. De beide leeuwen op de balustrade van het bordes houden respek. Bij rondleidingen van de Heemkundekring Die Overdraghe en bruiloften gaan de deuren open!

Trouwzaal

De kleine knusse trouwzaal op de eerste verdieping is als het ware gemaakt voor de romantische bruiloft. Met een openhaard, welke omstreeks 1950/1951 is verplaatst, en de tafel uit 1641 is het zeker één van de mooiste locaties om te trouwen, aldus Niek Tolenaars van de Heemkundekring. Om alle authentieke elementen te behouden is vorig jaar de trouwzaal gerenoveerd.

Nieuwe lijsten en een schoon tapijt

Samen met de Heemkundekring zijn de schilderijen uitgezocht welke nu ophangen in de ruimte. Enkele schilderijen zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe lijst en museumglas gekregen. De houten stoelen zijn gerenoveerd en de groen gestoffeerde stoelen en het tapijt is grondig schoongemaakt.  

Trouwen

Wie wordt het volgend bruidspaar die plaats neemt in de twee groene stoelen, vraagt Niek. De trouwzaal heeft een mooie frisse uitstraling gekregen. Voorzien van kunstbloemen en met een moderne geluidsinstallatie, waarop iedereens liefdesliedje makkelijk wordt afgespeeld. Als je wilt trouwen kan je contact opnemen met de gemeente Moerdijk.

Rondleiding

Geen trouwplannen? Niet getreurd. Dit monumentale pand bestaat dit jaar 400 jaar. De Heemkundekring is bezig met het plannen van activiteiten. Dit hangt wel af hoe het coronavirus zich gaat verspreiden. Je kan een kijkje nemen in de zaal. Niek organiseert rondleidingen met kleine groepen (max. 4 personen). “Het Stadhuis heeft een schitterend geschiedenis”, sluit Niek af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio