17.4 C
De Bilt

Van Goghkerk Etten-Leur verkocht aan Van Gogh Sites NV met steun van de provincie Noord-Brabant

Er gaat, wat het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur betreft, een mooi einde komen aan de vele gesprekken over de verkoop van de Van Goghkerk. De gemeente Etten-Leur verkoopt de kerk aan Van Gogh Sites NV met behulp van provincie Noord-Brabant. Daarmee blijft het cultureel Van Gogh Kerk erfgoed beschermd en behouden. Ook is het een mooie kans om Etten-Leur cultureel nog beter op de kaart te zetten.

Voorwaarden voor verkoop Van Goghkerk

Met een motie gaf de gemeenteraad in december 2021 de opdracht aan het college om de kerk en het Oude Raadhuis te verkopen. Een van de voorwaarden die hij daarbij stelde was dat het uiterlijk en de uitstraling bewaard zou blijven. Het eerdere voorstel voor verkoop redde het niet vanwege de financiën. In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten welk nieuw voorstel er ligt.

Wethouder Schouw: ‘’Samen met Adriaan van Bergen is Van Gogh een van de boegbeelden van Etten-Leur. De verkoop van de Van Goghkerk aan de Van Gogh Sites NV is een geweldige kans om ons cultureel gezien nog beter op de kaart te zetten.’’

Nieuwe voorstel

Recent heeft er overleg plaatsgevonden met provincie Noord-Brabant waarbij de provincie nogmaals aandacht heeft gevraagd voor de verkoop van de kerk aan Van Gogh Sites NV. In het nieuwe voorstel staat dat de NV bereid is om de kerk en kosterswoning alsnog te kopen voor de Vincent van Gogh experience, mede mogelijk gemaakt door provinciale middelen.

Van Gogh in Etten-Leur

In de voormalig Nederlands Hervormde kerk, ook wel de Van Goghkerk, was Vincents vader zeven jaar dominee van 1875 tot en met 1882. De familie Van Gogh woonde in die periode in Etten-Leur. In die tijd kreeg Vincent op 28-jarige leeftijd zijn eerst atelier (1881). Het was ook in Etten dat hij zich voor het eerst registreerde als kunstenaar. Een keerpunt in zijn leven en het begin van zijn carrière.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio