8.3 C
De Bilt

Verkoop CPO-kavels Bouverijen voor starters en senioren gestart

Teteringen – In de Teteringse nieuwbouwwijk Bouverijen is een aantal kavels gereserveerd voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Binnen dit concept zijn de kopers van de grond zelf opdrachtgever voor de ontwikkeling en bouw van de gezamenlijke woningen, zonder tussenkomst van een ontwikkelaar. Concreet gaat het om 12 kavels voor starterswoningen en 9 voor seniorenwoningen. De inschrijving voor deze kavels in de Bouverijen start op 4 juli. Met dit concept werkt Breda hard aan de woonopgave en maken starters meer kans op een koopwoning.

Wethouder Arjen van Drunen (Wonen): “De ontwikkeling van CPO-kavels is een van de manieren waarop we in Breda actie ondernemen om wonen voor iedereen bereikbaar te maken én te houden. De woningnood is hoog en we maken ons de komende vier jaar hard voor het realiseren van 6.000 woningen, waarbij we vooral focussen op betaalbare woningen. Dankzij de CPO in de Bouverijen geven we starters en senioren een kans om op een laagdrempelige manier toe te treden tot de woningmarkt en een woning te realiseren die aan hun eigen specifieke wensen voldoet.”

Collectief van particulieren

Een CPO is een collectief van particulieren dat de eigen woning binnen een gezamenlijk project realiseert. Het collectief is gezamenlijk opdrachtgever voor de architect, bouwkundige en aannemer, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Dit type opdrachtgeverschap biedt enerzijds de kans om op goedkopere wijze een woning te bouwen. Anderzijds een unieke kans om de specifieke eigen én gezamenlijke woonwensen te realiseren. Voor eerdere CPO’s in Bouverijen en elders in de gemeente Breda was altijd zo veel belangstelling, dat de toewijzing via een loting tot stand moest komen. Het gekozen CPO krijgt drie jaar de tijd voor de ontwikkeling, bouw en (zelf)bewoning van de panden.

Voor starters en senioren

De twee CPO-locaties in Bouverijen zijn specifiek bedoeld voor starters en senioren. Het voordeel van de vereniging van particulieren in een CPO is dat het een groep gelijkgestemden betreft. Vaak streven zij dezelfde doelen na. Denk bijvoorbeeld aan de wens tot het gezamenlijk delen van functies, de indeling van de woning, of bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Vanaf 4 juli is de informatie online via de website te vinden en kan men zich als collectief inschrijven.

Collectief bouwen in het bestuursakkoord

De Bredase gemeenteraad stelde op 17 september 2020 het beleid ‘Collectief bouwen in Bredase wijken en dorpen, CPO Beleid Gemeente Breda 2020’ vast. Hierbij wordt zo veel mogelijk aangesloten bij bestaand vastgesteld beleid van de Gemeente Breda, zoals het vigerende Lotingsreglement en de Algemene Verkoopvoorwaarden. In het nieuwe bestuursakkoord wordt nog meer ingezet op betaalbare woningen en zijn CPO’s een belangrijk middel om dit doel te bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio