15 C
De Bilt

Vernieuwd Erasmusplein klaar voor de toekomst

Breda – Een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Een plek waar ruimte is voor groen en water. Dat is het vernieuwde Erasmusplein dat op 29 juni om  half 4 officieel is geopend door de wethouders Arjen van Drunen en Jeroen Bruijns. Het plein is tot stand gekomen in samenwerking met betrokken bewoners uit de wijk. En dankzij ‘Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant’ heeft het plein een mooi kunstwerk gekregen.

Erasmusplein

Wethouder Arjen van Drunen is enthousiast over het plein en de manier waarop dit tot stand is gekomen: “Een gezamenlijke wens van de wijk, om van het 50-jaar oude plein een fijne plek voor de buurt te maken, komt hier nu tot leven. Dankzij actieve en betrokken bewoners zoals hier in de Blauwe Kei ontstaan er mooie initiatieven in de stad. Wat begon als een project binnen ‘Breda Begroot’ leidt nu tot een modern en groen plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Wethouder Jeroen Bruijns: “Hier zien we de kracht van onze buurten en wijken. Bewoners zelf hebben met hulp van de gemeente het idee op papier verder gebracht tot dit mooie plein. Hier kunnen kinderen lekker spelen en ontdekken en kun je met je buren een praatje doen. Een aanwinst voor de bewoners én de wijk Blauwe Kei!”

Meer ruimte voor groen en water

Op het plein is ruimte gekomen voor plantvakken, gazon, grassen en bomen. Op het binnenplein is een wadi aangelegd voor de opvang en infiltratie van hemelwater. Er zijn bankjes geplaatst en een klimboom met stapstenen. Het plein is onderdeel geworden van het ‘groene lint’, een aaneengesloten groene verbindingszone door de wijk. Ook zijn aanpassingen gedaan aan de straten en stoepen om de snelheid van het verkeer te verlagen en de voetganger beter bereikbaar en toegankelijker te maken.

Geef me handen om op te gaan staan

Om het Erasmusplein meer allure te geven vroegen de omwonenden om het beeld Geef me handen om op te gaan staan op het Erasmusplein te plaatsen. Het beeld van beeldhouwer John Rijnen stond altjid in de tuin van jeugdzorgpand Lange Bedde 1. Het symboliseert het opgroeien van kinderen. Kinderen hebben een helpend handje nodig, maar uiteindelijk moeten ze zelf gaan staan. Om die boodschap blijvend uit te dragen heeft ‘Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant’ het beeld aan de gemeente gedoneerd. Bovendien wordt bij de opning van het vernieuwde Erasmusplein het project ‘Historische locaties vertellen jeugdzorgverhalen’ gelanceerd. Bij zes locaties in Breda komen herinneringsborden met foto’s, uitleg en een QR-code om ervaringsverhalen te beluisteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio