12.5 C
De Bilt
dinsdag, 24 mei 2022

Volop beweging op Fort Sabina

Heijningen – Vanaf 10 september aanstaande start aannemer Dura Vermeer met de werkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe parkeerterrein bij Fort Sabina in Heijningen. Dit parkeerterrein, waar straks plaats is voor ruim honderd parkeerplaatsen, komt nabij het sluisje bij de toegangsweg. Het fort blijft bereikbaar tijdens de openingstijden. Zeker tijdens de weekenden en bij evenementen op het fort, zoals de Kunst- en Cultuurroute in het eerste en tweede weekend van september, de lezing van Adriaan van Dis op zondag 16 september en theater met soldatendiner ‘Rats, Kuch en Boonen’ in het laatste weekend van oktober en het eerste weekend van november.


Binnenkort komt bij de poort op het fort een bouwbord met artist impression van Fort Sabina. De planning is dat eind november, afhankelijk van de weersomstandigheden, het nieuwe parkeerterrein is aangelegd en in gebruik kan worden genomen.

Vogelkasten en botenloods
Naast de aanleg van het parkeerterrein zijn er nog meer ontwikkelingen op Fort Sabina. Onlangs zijn vanuit de natuurwetgeving bij de botenloods bij het fort één uilenkast, vijf vleermuizenkasten en twee muskasten opgehangen. Daarnaast wordt de botenloods in de tweede week van september door aannemer Oome restauratie wind- en waterdicht gemaakt.

“Flonkerende diamant”

“Ik heb Fort Sabina al eerder vergeleken met een ruwe diamant”, licht wethouder Thomas Zwiers toe. “Fort Sabina is letterlijk en figuurlijk volop in beweging. Afgelopen juni is de nieuwe opstapplek van de pont ‘De Waterpoort’ bij het fort van start gegaan. Daarmee is ook Fort Sabina (en indirect) Willemstad voor fietsers en wandelaars opgenomen binnen de Waterpoort en bereikbaar via het pontje.

Stap voor stap transformeren we het Fort  in één van de bekendste en bijzondere trekpleisters van gemeente Moerdijk. Eerst zijn nu de meest noodzakelijke werkzaamheden met het opknappen van het entreegebied en de aanleg van de nieuwe parkeerterrein aan de beurt. Van daaruit gaan we de komende jaren samen met de provincie, Staatsbosbeheer en stichting Fort Sabina.nl hard verder slijpen om te zorgen dat het een prachtige flonkerende diamant wordt.


Zuiderwaterlinie

De provincie, Staatsbosbeheer, stichting Fort Sabina.nl en gemeente Moerdijk versterken samen de recreatieve, toeristische en culturele invulling van Fort Sabina. Fort Sabina is eigendom van Staatsbosbeheer. Het is onderdeel van de Stelling van Willemstad. Deze stelling maakt weer onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio