Weer 8 jeugdhelden erbij in Breda

Breda – Acht (corona)jeugdhelden hebben vandaag via een online-verbinding symbolisch een jeugdlintje van burgemeester Depla ontvangen.  Breda koppelt de internationale dag van de Rechten van het kind op 20 november aan het uitreiken van jeugdlintjes. Een bijzondere dag met speciale aandacht voor jongeren die zich het afgelopen jaar op een bijzondere manier hebben ingezet om Breda een nog mooiere en sociale plek in Nederland te maken of een bijzondere prestatie hebben verricht. Vandaar dat ook wethouder Marianne de Bie (jeugd) via de videoverbinding de acht nieuwe jeugdhelden feliciteerde.

Via het beeldscherm ging het vanmorgen symbolisch; als straks de coronamaatregelen het weer toelaten krijgen de jeugdhelden de lintjes ‘in het echt’ uitgereikt. Paul Depla: “Wat mooi dat we weer acht jeugdhelden erbij hebben dit jaar. En allemaal hebben ze zich op een of andere manier weer maatschappelijk ingezet voor de stad, maar vooral ook voor dierbaren in hun directe omgeving. Ik ben daar echt trots op. Zeker in deze moeilijke tijd, waar jongeren ook zwaar door getroffen worden. Ik heb veel waardering voor hun inzet en betrokkenheid”.

8 jeugdhelden
de acht nieuwe Bredase jeugdhelden. Foto: Jorgen Janssensq;

Reptielenhuis

Drie (corona)jeugdhelden Wessel Enning (11 jaar), Jochem Musters (11 jaar) en Jan Dammer (10 jaar) ondersteunden het reptielenhuis De Aarde in Breda. Als gevolg van de lockdown kwam het reptielenhuis in financiële problemen. De jongeren  hebben acties uitgerold, zodat het reptielenhuis open kon blijven. Zij zijn met hun actie ook bij Omroep Brabant geweest.

Vader gereanimeerd

Wout ter Veer (11 jaar) heeft zijn vader gereanimeerd toen zij samen aan het hardlopen waren. Door het snelle handelen van Wout heeft zijn vader dit overleefd. De jury heeft veel waardering voor dit daadkrachtige optreden van Wouter.

Held van Chatime

Kim van Keulen is 18 jaar en fotografeert al jaren vrijwillig bij Chatime. Kim helpt ook kinderen als het wat moeilijker wordt. Bijvoorbeeld als een kind iets niet durft of als ze iets willen bespreken over pesten of andere moeilijkheden dan staat Kim altijd klaar. Ze doet ook veel voor haar dorp Teteringen en maakt kinderen, maar zeker ook jongeren, enthousiast om muziek te maken. Kim is een echte held voor Chatime en voor de stad.

Snelle hulp voor oma

Fabio Bergman (10 jaar) heeft een echte heldendaad verricht door snel te handelen toen zijn oma een hersenbloeding kreeg. Hierdoor maakt zijn oma het nu weer goed. Deze stoere jongen heeft dit heel goed aangepakt en de jury vindt dat Fabio hiervoor wel een jeugdlintje verdient.

Haar voor chemo

Toen een familielid haaruitval kreeg na een chemokuur, besloot Conner (11) zijn haar te laten groeien. Na ruim 2 jaar heeft hij het laten knippen en gedoneerd aan Stichting Haarwens die hiervan pruiken maakt. De jury is van mening dat Conner een groot doorzettingsvermogen heeft en een voorbeeld is voor anderen.

Zwerfvuil rapen

Matz Stelten (8 jaar) is een echte jeugdheld, omdat hij op eigen initiatief zwerfvuil gaat rapen en regelmatig in de wijk rondjes loopt om zwerfvuil op te rapen. Met de World Clean Up week haalde hij op 1 avond bijna 7 kilo zwerfvuil op. Hij heeft zich vervolgens aangesloten bij Opgeruimd Breda. De jury is van mening dat Matz Inspirerend en motiverend is voor anderen.

jeugdheld
zwerfvuil-opruimer Matz Stelten

Voorbeelden

Vanaf 2018 bestaan de jeugdlintjes en hiermee wil de gemeente stimuleren dat jongeren tot en met 18 jaar zich maatschappelijk inzetten voor de stad dan wel voor een ander. Inmiddels telt Breda 22 (corona)jeugdhelden. Wat dit jaar opvalt bij de jury is dat jongeren te maken krijgen met zware situaties. De jeugdlintjes zijn een mooi instrument om al deze jongeren in het zonnetje te zetten. Ze verdienen erkenning, waardering en zijn met hun heldendaad een voorbeeld voor andere jongeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img