1.6 C
De Bilt

Werkzaamheden aan Claudius Prinsenlaan in Breda gestart voor 55 tijdelijke sociale huurwoningen

Breda – Het gemeentelijke kantoorpand aan de Claudius Prinsenlaan 12-14 is vorig jaar verkocht aan Alwel. In het leegstaande kantoordeel Claudius Prinsenlaan 12 komen 55 tijdelijke sociale huurwoningen voor jongeren, waarvan een derde voor statushouders. Wethouders Jeroen Bruijns (vastgoed) en Arjen van Drunen (wonen) gaven vandaag, samen met de directie van Alwel en SoMa (Somnium en Maas Jacobs), het startschot voor de verbouwing. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar.

Wethouder Jeroen Bruijns (vastgoed) is blij dat de gemeente woningen aan de Claudius Prinsenlaan mogelijk kan maken door eigen vastgoed in te zetten: “Het gebouw was in handen van de gemeente maar niet langer nodig voor de uitvoering van de gemeentelijke taken. We hebben daarom besloten het pand te verkopen. Vanwege de enorme druk op de woningmarkt was het een voorwaarde dat de kopende partij er tijdelijke sociale woningen in zou realiseren. Het pand is om die reden verkocht aan woningcorporatie Alwel.”

De kracht van wonen en werken

De afgelopen periode hebben de gemeente en Alwel onderzocht hoe de verbouwing van het leegstaande kantoor tot tijdelijke sociale huurwoningen in te vullen is en hoe dit technisch uitgewerkt kan worden. Dat heeft geleid tot een plan voor 55 studio’s/appartementen op de verdiepingen, met een inpandige fietsenstalling, wasbar en gezamenlijke ruimte van B’Wise op de begane grond. Alwel zorgt voor de realisatie van 55 studio’s/appartementen. SoMa is verantwoordelijk voor de verhuur van de kantoorvleugel. De politie en B’Wise, die op dit moment hun kantoor hebben in Claudius Prinsenlaan 14, blijven huurders van deze kantoorvleugel.

Wethouder Arjen van Drunen (wonen): “Woningen bouwen duurt vaak lang en tegelijkertijd is de wachtlijst voor sociale huurwoningen groot. Daarom moeten we creatievere manieren vinden om snel betaalbare woningen toe te voegen. Door kantoren om te bouwen tot woningen gaat dat hier lukken, waardoor Bredase jongeren en jonge statushouders eerder een eigen plek kunnen krijgen en kunnen bouwen aan hun toekomst. Dit is de eerste locatie waar nu echt gebouwd gaat worden aan tijdelijke woningen. De komende maanden volgen er nog meer locaties in de stad. In totaal moeten er 750 van dit soort tijdelijke woningen bijkomen.

Samen leven aan de Claudius Prinsenlaan

De tijdelijke woningen aan de Claudius Prinsenlaan zijn vanwege de omvang, ligging en inrichting van het pand geschikt voor jongeren die een aansluiting willen maken met B’Wise. B’Wise is een plek waar start ups actief zijn en elkaar kunnen versterken. De woningen zijn 35 tot 55 m2,  Het betreft 40 studio’s en 15 tweekamer appartementen. Op de begane grond wordt een ontmoetingsruimte gecreëerd waar de jonge bewoners de medewerkers van de startups van B’Wise kunnen ontmoeten. De komende maanden wordt nagedacht hoe de ontmoeting tussen bewoners op deze locatie het beste gestimuleerd kan worden. Zo wordt bijvoorbeeld aan alle bewoners gevraagd een ‘maatje’ te zijn voor een andere bewoner.

Tijdelijke woningen

Er is al jaren een hoge druk op de woningmarkt. Ook in Breda zoeken verschillende groepen mensen een plek om te wonen. Op dit moment zijn er in Breda onvoldoende woningen om aan de grote vraag te voldoen. Er wordt fors ingezet op de bouw van nieuwe woningen, maar die zijn er niet nú of op korte termijn. Om op korte termijn toch ruimte en doorstroom te creëren wordt gezocht naar tijdelijke oplossingen voor opvang en huisvesting. De gemeente Breda heeft daarom eerder de hospitaregeling uitgebreid, een flexibele opvanglocatie in het Koepelcomplex gerealiseerd en bouwt versneld tijdelijke woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio