2.1 C
De Bilt

Wilhelminapark veiliger en groener na grondige opknapbeurt

Met het leggen van een bijzondere laatste tegel heeft wethouder Jeroen Bruijns op 29 september de straten rond het Wilhelminapark geopend na een stevige reconstructie. Een historisch stukje Breda is daardoor weer klaar voor de toekomst.

Opknapbeurt Wilhelminapark

De opknapbeurt van het Wilhelminapark heeft ruim een jaar geduurd. Er zijn nieuwe straten, fietspaden en stoepen aangelegd. Daarnaast werden er parkeerplaatsen verplaatst, vijvers uitgebaggerd, riolen vervangen en groenstroken gemaakt met meer plek voor de bomen. Het Pools monument kreeg meer ruimte.

Wethouder Jeroen Bruijns (Openbare Ruimte): “Doordat we de wegen smaller hebben gemaakt is de straat veiliger geworden én hebben we vierduizend vierkante meter groen terug kunnen geven aan het park. Hierbij hebben we rekening gehouden met de klimaatverandering. Het asfalt vervangen door klinkers past daar bij en sluit ook naadloos aan bij de historische uitstraling van het park. Daar zijn we trots op.”

Wethouder Jeroen Bruijns legt de laatste tegel in het trottoir van het Wilhelminapark. Hierop staat het monogram, de letter ‘W’, van de naamgever van het park koningin Wilhelmina.

Wethouder Jeroen Bruijns legt de laatste tegel in het trottoir van het Wilhelminapark. Hierop staat het monogram, de letter 'W', van de naamgever van het park koningin Wilhelmina
Wethouder Jeroen Bruijns legt de laatste tegel in het trottoir van het Wilhelminapark. Hierop staat het monogram, de letter ‘W’, van de naamgever van het park koningin Wilhelmina – Foto: gemeente Breda

Monogram Wilhelmina

Om het afronden van de reconstructie te vieren, waren alle betrokkenen uitgenodigd voor een openingsmoment. Wethouder Jeroen Bruijns gaf een korte toespraak en plaatste de laatste tegel. Hierop staat het monogram van koningin Wilhelmina, een grote letter ‘W’. Op deze manier wordt de naamgeefster van park weer zichtbaar. Jeroen Bruijns bedankte iedereen die heeft bijgedragen aan de geslaagde reconstructie.

Omwonenden, het platform ‘125 jaar Wilhelminapark’ en ondernemers zijn vanaf het begin door de gemeente betrokken bij het traject. Zij gaven aan dat de straten verkeersveiliger moesten worden met betere verlichting. Daarnaast was het de wens om het asfalt te vervangen door klinkers en meer ruimte te maken voor groen.  

Wilhelminavijvers

Door de coronacrisis liep de herinrichting een aantal maanden vertraging op en stegen de (bouw)kosten. Ook werd tijdens het project besloten om de tachtig meter lange duiker die ondergronds twee vijvers met elkaar verbindt te vergroten. In totaal liepen hierdoor de kosten op tot 4,5 miljoen euro.

Met de herinrichting is een eerste stap gezet voor de verdere ontwikkeling van de omgeving. Het project ‘opknappen park Wilhelminavijvers’ is een langjarig renovatietraject waarvoor inmiddels het eerste schetsontwerp is gemaakt. Ook hierbij worden de omwonenden en ondernemers nauw betrokken. Dit geldt ook voor het ontwerp voor het groot onderhoud van de Generaal Maczekstraat dat op de planning staat voor 2025.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio