15.8 C
De Bilt

Zero Waste Festival Breda groeit! Maak het afvalvrij: 1-7 juli 2024

De Zero Waste Week is een meerdaags festival georganiseerd samen met de gemeente Breda op het gebied van verspillingsvrij en afvalvrij leven en ondernemen. Tijdens de Zero Waste Week kunnen inwoners, bedrijven en organisaties kennismaken met de afvalvrije leefstijl en kan men ontdekken hoe leuk en gemakkelijk het is. Ook is het een goede manier om veel geld te besparen. Het allerleukste is nog wel om mee te kunnen kijken (en doen!) met innovatieve Bredase Makers die nú al het goede voorbeeld geven. Het wordt een verrassende week, met meer dan 50 inspirerende activiteiten. Dit wil iedereen meeMAKEN!

Wist je dat

De gemiddelde Nederlander produceert bijna 500 kilo afval per jaar. Op weg naar een circulaire samenleving, zal dat moeten verminderen, maar hoe? Met meer scheiden en recyclen alleen komen we er niet. De allerbeste manier is preventie: veel minder afval máken. De Zero Waste Week van 1 t/m 7 juli 2024 in Breda geeft daar handen en voeten aan, op een speelse en uitnodigende manier. Een cadeau voor alle inwoners.

Maak het afvalvrij – Meet the Makers!

Het thema van dit jaar is “Maak het afvalvrij”, want wat je zelf maakt of laat maken, verspil je niet en gooi je niet na één keer weg. Daar zorg je voor! Dat repareer je, hergebruik je, onderhoud je en koester je. Daarom gaan we in de Zero Waste Week de makers van Breda leren kennen, en daarnaast óók onze eigen makersvaardigheden herontdekken!

Elke dag heeft een eigen thema, zoals Maak Het Lekker (voedselverspilling), Maak Het Mooi (verzorgingsproducten en mode) en Maak Het Schoon (opruimacties en schoonmaakmiddelen). Op die manier wordt het MAAK-thema tot in de puntjes uitgevoerd. 

Handvatten

Het festival geeft inwoners handvatten bij afvalvermindering. Want dat kan best lastig zijn. Gemeenten hebben hun handen vol aan afvalmanagement en ophalen, beter scheiden, het verminderen van restafval en het bestrijden van zwerfafval, bijplaatsingen en dumpingen. En afvalpreventie… hoe begin je daar nou aan? Hoe help je inwoners daarbij? Gedragsverandering is moeilijk, toch? Precies dáár helpt de Zero Waste Week bij. We maken het leuk, gemakkelijk, praktisch, interactief, en verbindend.

Campagnebeeld Breda
Campagnebeeld Breda – Beeld: Zero Waste

Programma

Er zijn meer dan 50 activiteiten, zoals: Workshops, excursies, opruimacties, repair cafes, heerlijk eten, en zelfs een activiteit ‘Sneakers cleanen’, want goed onderhoud verlengt de levensduur. De Zero Waste Week is voor iedereen interessant, van jong tot oud, en van beginner tot afvalgoeroe. Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Het gehele programma is te vinden op www.zerowasteweek.nl

Waarom een Zero Waste Week in Breda?

De gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat de stad in 2030 zwerfafval vrij moet zijn. Ook moet het grondstoffengebruik in 2030 50% verminderd zijn om de landelijke Circulaire Economie doelstellingen te behalen. Om dit voor elkaar te krijgen moet er veel gebeuren. Van meer opruimen tot minder verpakkingen en spullen produceren en weggooien. Tijdens de Zero Waste Week laten we zien hoe leuk, gezellig, leerzaam en zelfs veel goedkoper een leven met minder afval is. 


Bredase Klimaatburgemeester Elisah Pals is initiatiefnemer en oprichter van Zero Waste Nederland: “Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat veel mensen wel willen, maar nog geen idee hebben hoe. De Zero Waste Week brengt ideeën en mensen samen, laat zien wat er kan, en maakt het leuk.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio