14.2 C
De Bilt

Zonnepanelen op bedrijfsdaken met Green Deal Energietransitie

Breda – Vandaag zet onder andere wethouder Greetje Bos haar handtekening onder de Green Deal Energietransitie Bedrijventerreinen. Daarmee komen er snel meer zonnedaken op bedrijfspanden in Breda. Collectief ontzorgen en helpen verduurzamen. Van begin tot eind. Dat is de insteek van deze Green Deal. Bedrijven trekken hierin samen op. Allereerst is Hazeldonk aan de beurt om vol te leggen met zonnepanelen daarna volgen Hoogeind en Steenakker.

Greetje Bos, wethouder energietransitie: “Deze Green Deal is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Wij helpen ondernemers graag met de energietransitie. Van en met elkaar leren, terug in energieverbruik en overstappen op duurzame energie. En zo gezamenlijk een bijdrage leveren aan ons klimaat. Heel concreet geven we dat met deze green deal vorm in zonnepanelen op de bedrijfsdaken van Breda. Om te beginnen de zonnedaken op Hazeldonk.”

BOM Renewable Energy adviseert bij de organisatie en structurering van projecten die bijdragen aan de energietransitie in Brabant”, zegt Miriam Dragstra, CCO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. “We investeren, zetten ons netwerk in om projecten van de grond te krijgen en organiseren maatschappelijk draagvlak. Als medeondertekenaar van deze Greendeal zetten we weer een mooie stap in onze ambitie om Brabant energieneutraal te maken.”

Breda-Energie

De basis van de aanpak is de unieke samenwerking met de Green Deal partners. De stichting BredaEnergie is de uitvoeringsorganisatie die zonnepanelen op de daken regelt maar zich ook inzet als loket voor andere onderwerpen zoals energiebesparing. Wanneer op alle bedrijfsdaken zonnepanelen geplaatst worden in combinatie met de windturbines, dan is er genoeg lokale energie om de energietransitie (inclusief energiebesparing) op bijvoorbeeld Hazeldonk van begin tot het eind te regelen. En meer dan dat. De extra energie die dit allemaal oplevert kan via de stichting BredaEnergie lokaal worden afgezet.

Ton Schuurmans van Enpuls BV een dochterbedrijf van Enexis BV “Enpuls onderzoekt hoe de lokale energievoorziening door middel van innovatieve oplossingen verduurzaamd kan worden” Jan Willem Dingen van Hezelaer Energy “Dit is een mooi initiatief om lokaal in Breda opgewekte energie ook lokaal te gebruiken. Wij werken, als marktpartij, graag mee aan deze nieuwe vorm van lokale duurzaamheid”

Platform BV Breda

Het Platform BV (BedrijvenVerenigingen) Breda is opgezet voor en door ondernemers om centraal en collectief de energietransitie uit te voeren. Het afsluiten van de Green Deal bindt de partners in deze unieke aanpak. Binnen de Green Deal gaat het om het ontplooien en faciliteren van initiatieven en plannen op het gebied van energiebesparing, productie van duurzame energie en de transitie van aardgas naar andere duurzame energiebronnen.

Theo van Kuijck van het Platform BV Breda “Bredase bedrijven investeren in hun eigen energie met een mooi rendement. We gaan ook zoveel mogelijk met Bredase (bouw- en installatie) bedrijven aan de slag om installaties aan te leggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio