20 C
De Bilt

Specialistisch zorgcentrum Heilaarstaete Breda officieel geopend

Breda– Vanochtend heeft de Bredase burgemeester Paul Depla samen met bewoner Patrick het nieuwe specialistische zorgcentrum Heilaarstaete geopend. In dit centrum komen diverse expertises van Thebe en GGz Breburg samen.

Burgemeester Paul Depla onderstreepte het belang van Heilaarstaete: “Met het ouder worden van de bevolking komen er nieuwe gezondheidsvragen, die niet vanuit 1 perspectief opgelost kunnen worden. Het is mooi om te zien dat Thebe en GGz Breburg over de organisaties heen de verbinding in dit gebouw hebben gevonden.”

Kunstwerk ‘Nest’

Samen met de bewoners onthulde hij het kunstwerk ‘Nest’, dat door de bewoners en kunstenares Sophie Mantel gemaakt is. Het kunstwerk is een nest, gemaakt met verhuisdekens. Deze verhuisdekens helpen de verhuizing letterlijk en figuurlijk te verzachten. Een verhuizing kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Het ‘ Nest’ symboliseert het nieuwe thuisgevoel van bewoners op de verschillende woongroepen, die allen een vogelnaam hebben gekregen.

Samenwerking Thebe en GGz Breburg

Tijdens de opening namen Agnes Klaren, Raad van Bestuur Thebe en Alex de Ridder, Raad van Bestuur GGz Breburg, de aanwezigen mee in het proces van de unieke samenwerking tussen Thebe en GGz Breburg. Agnes Klaren: “Ik ben heel trots dat we samen met GGz Breburg deze unieke samenwerking hebben weten te realiseren. We hebben de opdracht om van 1 + 1 = 3 te maken met beide handen aangepakt en kunnen nu de kennis en kunde vanuit VVT- en psychiatrische zorg laagdrempelig voor iedereen beschikbaar stellen.”

Alex de Ridder beaamde dit en onderstreepte de ontwikkeling dat er steeds vaker mensen op oudere leeftijd met psychiatrische problemen in aanraking komen. “ Om de best passende zorg aan deze mensen te kunnen bieden, is het belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Om te voorkomen dat mensen onnodig in een verpleeghuis terecht komen of vastlopen in hun thuissituatie, zijn we samen met Thebe de observatieafdeling gestart. Het doel is dat cliënten na een korte observatieperiode met een passend advies terugkeren naar hun eigen thuisomgeving of een andere geschikte woonvorm vinden.

Heilaarstaete

In Heilaarstaete bundelen Thebe en GGz Breburg hun krachten uit de VVT-zorg en ggz. De groeiende groep ouderen met een combinatie van psychiatrische en somatische problematiek zorgt voor een toenemende gecombineerde zorgvraag. Door kennis en expertise van beide organisaties laagdrempelig op een locatie beschikbaar te maken, wordt synergie behaald die ten goede komt aan de cliënt, mantelzorgers en ketenpartners. Uniek aan deze samenwerking is de eerste gezamenlijke observatieafdeling in Nederland waar kennis uit de VVT- en psychiatrische zorg gebundeld wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio