Eemsdelta staat voor grote veranderingen. Net als overal dringt ook hier de tijd om achteruitgang van biodiversiteit te stoppen en alternatieven voor fossiele energie te ontwikkelen. Om manieren te vinden om duurzamer te leven. Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: “We willen de samenhang in het landschap bewaken om kwaliteit van ruimte te beschermen én te versterken. Daarvoor is het goed om ons lokale dna te kennen. Onze plek kennen in de loop van de geschiedenis, helpt ons bij het maken van keuzes en kan inspireren bij het vinden van nieuwe oplossingen. Om dit vast te leggen, is de gebiedsbiografie Eemsdelta geschreven.”
De voorbereidingen voor de omgevingsvisie van Eemsdelta starten dit najaar. Hiervoor worden de gebieds- en stadsbiografie als bouwstenen gebruikt. De omgevingsvisie beschrijft straks voor de lange termijn de maatschappelijke opgave en de te beschermen kernkwaliteiten van de gemeente Eemsdelta.
Gebiedsbiografie Eemsdelta
De Gebiedsbiografie Eemsdelta en de Cultuurhistorische analyse van de stad Appingedam zijn gemaakt in het kader van het programma ‘Repair with Gold’. Dit is het uitvoeringsplan ‘Werken aan een toekomstbestendig en leefbaar Eemsdelta’, waarbij de gemeente en het College van Rijksadviseurs samenwerken aan de grote versterkingsopgave als gevolg van de aardbevingsproblematiek in het gebied.
Digitale storymap
Van de gebiedsbiografie is een zogenaamde digitale ‘storymap’ gemaakt. Wethouder Usmany-Dallinga: “Deze storymap neemt je, aan de hand van kaart- en beeldmateriaal, mee door het verhaal van Eemsdelta. Zo kan iedereen op een eenvoudige manier kennismaken met ons lokale dna.”
De cultuurhistorische analyse van Appingedam is tot stand gekomen door medewerking van, onder andere, een groot aantal historische verenigingen en musea uit de gemeente Eemsdelta, waterschappen en de provincie Groningen, Groninger Landschap, Groninger Seaports, etc.