15.1 C
De Bilt

Scholen in Eemsdelta strijden tegen elektronisch afval

Wethouder Meindert Joostens gaf op maandag 6 maart 2023 de aftrap voor de E-waste Race in Eemsdelta. Dit gebeurde bij CBS De Triangel in Appingedam. De E-waste Race is een wedstrijd tussen basisscholen in de gemeente om zoveel mogelijk klein elektronisch afval (E-waste) in te zamelen. Leerlingen van drie basis-scholen gaan hiervoor bij mensen in de buurt langs. Het ingezamelde afval wordt vervolgens hergebruikt of gerecycled bij afvalverwerkingsbedrijf Prezero in Scheemda.

Hergebruik van elektronisch afval

Wethouder Meindert Joostens: “Kinderen leren tijdens de gastlessen van de E-waste Race organisatie het belang van hergebruik van elektronisch afval. Door actief elektronisch afval in te zamelen leveren zij ook een bijdrage aan de circulaire economie. De E-waste race past bij ons voornemen om de hoeveelheid afval in Eemsdelta te verminderen en grondstoffen opnieuw te gebruiken.”

uc?id=1YWCSRrCwXdB95s0Jln49Q9 1Vq1Xqfur
E-waste Race. – Foto: gemeente Eemsdelta

E-waste aanbieden

Inwoners die in de buurt van een van de deelnemende scholen wonen, kunnen gemakkelijk E-waste aan huis laten ophalen. Aanmelden kan vanaf 13 maart tot en met 6 april via ewasterace.nl. E-waste zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij, zoals een toetsenbord, een waterkoker of mobieltje. Na 6 april wordt bekendgemaakt welke school de meeste apparaten heeft ingezameld. Leerlingen van deze school winnen een verzorgd schoolreisje.

Scholen in Eemsdelta die meedoen

De scholen die in Eemsdelta meedoen zijn CBS De Triangel (Appingedam), Kindcentrum Noord (Delfzijl) en OBS Hiliglo (Holwierde). Deze scholen strijden samen met scholen uit de gemeente Midden-Groningen mee om de prijs. De E-waste Race Eemsdelta is een initiatief van PreZero in samenwerking met Weee Nederland en Wecycle.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio