15.9 C
De Bilt

Bijeen wil van jeugdhulp naar Heuse gezinshulp toe

Heusden – Bijeen ziet dat het percentage jongeren uit Heusden dat in de jeugdhulp belandt jaarlijks stijgt en momenteel boven het landelijk gemiddelde zit. Ook krijgen kinderen vaak onnodig  een stempel van een medische aandoening, wat invloed heeft op de rest van hun leven.

Hulp verbeteren

Om de hulp aan onze jongeren én het hele gezin te verbeteren, willen we van de huidige jeugdhulp naar Heuse gezinshulp binnen Bijeen. We willen voor onze inwoners zorg die gericht is op de hele leefomgeving in plaats van alleen de jeugdige.

Intensievere samenwerking

Om dit voor elkaar te krijgen wil Bijeen, door een intensievere samenwerking met alle betrokken partners, meer en sneller zicht krijgen op de Heusdense verwijzingen (70% verloopt nu nog niet via Bijeen), waardoor we meer invloed kunnen hebben op wat er speelt en welke hulp wordt ingezet. Dat maakt het mogelijk om problemen in een vroeger stadium te signaleren, integraal en beter op te pakken en vaker te voorkomen dat er (nieuwe) problemen binnen een gezin ontstaan. Zo kunnen onze jeugdigen gezonder en veiliger opgroeien en zich beter ontwikkelen.

Ambitie van Bijeen realiseren

Om deze ambitie te realiseren, start vanaf 1 januari 2022 het Jeugd- en Gezinsteam binnen Bijeen. Uit verschillende voorbeelden elders in het land blijkt dat deze werkwijze succesvol is en leidt tot betere integrale zorg. Het Jeugd- en Gezinsteam gaat samenwerken met de bestaande wijkteams. Op 10 augustus 2021 heeft het college ingestemd met het besluit om de raad te verzoeken het plan ‘Heuse jeugdhulp’ vast te stellen, hiervoor jaarlijks 1.400.000 euro beschikbaar te stellen en de voortgang van het plan eind 2022 te evalueren. Hierover neemt de gemeenteraad op 28 september 2021 een besluit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio