Controle garageboxen in de gemeente Heusden

Heusden – Ongeveer tachtig garageboxen in de gemeente Heusden zijn op dinsdag 9 november 2021 door het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM), de gemeente Heusden, de politie, de Douane en speurhonden van Twickelerveld, onderworpen aan een integrale bestuurlijke controle. In drie garageboxen werden materialen aangetroffen voor het opzetten van hennepkwekerijen.

Drie garageboxen

Eén van de controleurs gaf aan: ‘’In de drie garageboxen troffen we materialen aan waarmee een complete hennepkwekerij opgebouwd kon worden. Deze stonden in opslag klaar om vervolgens in te bouwen op een zolder, met alle gevaarlijke gevolgen van dien’’. Uit gesprekken met eigenaren en huurders van deze garageboxen kwam tijdens de controle naar voren dat zij de actie begrepen en ook waardeerden.‘

Merendeel is gewoon een garage

’Natuurlijk waren ook heel veel garageboxen in gebruik waarvoor deze bedoeld zijn’’, gaf een controleur van de gemeente aan. De materialen voor het opzetten van hennepkwekerijen die werden aangetroffen zijn voor het overgrote deel in beslag genomen. Deze materialen worden vernietigd. De politie onderzoekt de drie situaties. Daarnaast heeft de burgemeester deze garageboxen per direct gesloten op basis van de Opiumwet.

BIM actie controle garageboxen
BIM actie controle garageboxen – Foto: gemeente Heusden

Ruim 1.000 boxen in Heusden

“In de gemeente Heusden zijn meer dan 1000 garageboxen. Dat we dan bij de controle van een klein deel van dit aanbod drie overtredingen van de Opiumwet constateren geeft mij het gevoel dat het een geslaagde en zinvolle controle was. In Heusden kijken we niet weg voor criminaliteit en ondermijning. We werken hard aan de bestrijding hiervan. Deze controle heeft hieraan bijgedragen”, aldus burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente. De burgemeester roept verder iedereen op om verdachte situaties te melden bij Meld Misdaad Anoniem, de gemeente (via www.nietwegkijken.nl) of bij de politie of wijkagent.

Resultaten uit andere delen van Nederland

De controle werd gehouden naar aanleiding van resultaten elders in het land waaruit blijkt dat garageboxen vaker worden gebruikt voor opslag van illegale zaken. De gecontroleerde garageboxen werden gekozen aan de hand van een onderzoek van de gemeente Heusden en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). In dit onderzoek werd onder andere gekeken of garageboxen werden verhuurd of in eigendom waren van een particulier. Ook werd gekeken of de garagebox zich bevond op een afgelegen plaats en wel of niet goed verlicht was.  

Melden helpt!

Naast de rol van de overheid is ook de rol van inwoners en ondernemers ontzettend belangrijk! Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Met hun oplettende blik kunnen we de georganiseerde misdaad nóg beter aanpakken. Inwoners en ondernemers kunnen signalen verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten altijd melden bij de politie of gemeente. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan natuurlijk ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht.

Niet wegkijken!

In Heusden werken we met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de misdrijven zelf, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners. Door samen te werken in het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) staan de deelnemende overheden sterker. Daardoor kunnen zij inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden. De gemeenten Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Meierijstad maken onderdeel uit van het interventieteam. De samenwerkende partners zijn ontzettend blij met (anonieme) meldingen die zij ontvangen want samen werken we aan een veiliger Heusden!

Wil je meer informatie over acties die zijn gehouden, tips waar je op kunt letten of tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Kijk dan op www.nietwegkijken.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img