Den Bosch – Met die vraag gingen wij de straat op. We vroegen voorbijgangers of zij weten wat ze met het oliebollen- en frituurvet moeten doen na het bakken van een bitterbal of oliebol. We zien nog veel te vaak dat mensen bakolie of frituurvet doorspoelen via de wc of via de gootsteen. Met als gevolg gigantische vetklonten en dus verstoppingen bij onze rioolgemalen, pompen en zuiveringen. De kosten aan mankracht en materieel om dit schoon te maken lopen jaarlijks hoog op.
Door jouw doorspoelen raken onze rioolgemalen en zuiveringsinstallaties door het vet verstopt
Oudjaarsavond komt dichtbij dus is het tijd voor het bakken van oliebollen. De olie of het (frituur)vet waarin ze gebakken worden, mensen helaas nog veel te vaak doorspoelen via de wc of door de gootsteen. Met als gevolg gigantische vetklonten waardoor niet alleen jouw riolering, maar ook onze rioolgemalen, pompen en zuiveringen en verstopt kunnen raken. En dan moeten wij de verstopping verwijderen.
Vieze, intensieve en dure klus zonder flushfactor
Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld dat de gemeenschap moet betalen. Jaarlijks besteden gemeentes en waterschappen miljoenen euro’s aan het repareren van kapotte pompen en het schoonmaken van riolen.
Giet frituurvet terug in een pak en lever het in bij een gele container
Maar waar laat je olie en vet dan wel? Het is eigenlijk heel simpel: Giet frituurvet terug in de verpakking of in een leeg melkpak. Daarna lever je het in bij een gele container. Die staan bij supermarkten, scholen, sportclubs en kinderboerderijen.(opent in nieuw venster) Wil je het niet apart inleveren of kun je geen gele container vinden? Gooi het dan in de bak voor restafval. En een vette pan? Neem die eerst af met een doekje voordat je hem afspoelt.