9.6 C
De Bilt

Eikenprocessierupsen melden met viewer

Heusden Vanaf nu kunnen inwoners nesten met eikenprocessierupsen in onze gemeente melden via een speciale viewer op de website: www.heusden.nl/eikenprocessierups. Onder de knop ‘Nest gezien? Meld het hier’ vind je een viewer met een plattegrond met daarin alle eikenbomen in onze gemeente. De nieuwe tool geeft inwoners 24 uur per dag de mogelijkheid om een nest te melden én geeft zowel de gemeente als onze inwoners een handig overzicht van alle gemelde nesten.

Hoe werkt melden eikenprocessierups via de viewer?

Zie je een eikenprocessierupsnest binnen de gemeentegrenzen, in de openbare ruimte? Dan kun je dat dus makkelijk in de viewer melden. Bovenaan in de tool typ je de straatnaam in waar de eikenboom met het nest staat. Je ziet dan een overzicht met alle eikenbomen in die straat, aangegeven met een zwart bolletje. Klik op het zwarte bolletje om een melding te doen. Is er al een melding gedaan? Dan kleurt het bolletje geel. Per melding bekijken wij welke prioriteit deze heeft en welke nesten we wegzuigen. Een melding bij een school heeft bijvoorbeeld een hogere prioriteit dan een melding op het industrieterrein waar minder mensen komen.

Verbetering

De viewer is een verbetering ten opzichte van het vorige meldsysteem. Bij de viewer kun je namelijk  gedetailleerd één of meerdere eikenbomen aanklikken waarin je een nest hebt gezien. Een dubbele melding maken kan niet. Als het bolletje geel is, weten wij al dat er een nest zit en kun je geen nieuwe melding doen. Dat maakt het overzichtelijk voor ons, maar ook voor inwoners.

Bestrijding

De afgelopen maand bestreden we de eikenprocessierups op een preventieve manier. Nu zitten de rupsen in het derde vervellingsstadium en krijgen de rupsen langzaamaan, naast normale witte lichaamsharen, ook de karakteristieke brandharen. Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Als de eerste nesten er zijn, kunnen we starten met de curatieve bestrijding wat betekent dat we nesten van de eikenprocessierups wegzuigen. We verwijderen alleen nesten van eikenprocessierupsen in de openbare ruimte, niet bij particulieren.

De aannemer Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland verzorgt in onze gemeente de bestrijding van de eikenprocessierups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio