7.2 C
De Bilt

Grootse opening vernieuwde techniekafdeling ZuidWest op 11 november

Oss Goed techniekonderwijs is niet vanzelfsprekend. Zeker niet in het voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren werd een derde van de techniekafdelingen op vmbo’s in Nederland gesloten. De techniekafdeling van Het Hooghuis ZuidWest bleef overeind en de school heeft deze afdeling zelfs vernieuwd en verbeterd. Dit gebeurde in samenwerking met bedrijven en ROC’s in de regio. Zo wordt Sterk Techniekonderwijs gewaarborgd voor jongeren in Oss en omgeving. Op 11 november was de feestelijke opening.

Verbouwing techniekafdeling ZuidWest

In het schooljaar 2019-2020 werd er op ZuidWest begonnen met de verbouwing van de techniekafdelingen Produceren, Installeren en Energie (PIE), Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) en Mobiliteit en Transport (M&T). Vanaf het begin zijn er mbo-opleidingen en bedrijven uit de regio bij betrokken. Het doel was het techniekonderwijs te moderniseren en beter aan te laten sluiten op het vervolgonderwijs en de beroepspraktijk. Niet alleen het gebouw werd aangepast, het onderwijsprogramma werd vernieuwd, de docenten kregen bijscholing en er kwamen nieuwe techniekdocenten bij, onder andere uit het bedrijfsleven. Ook werden er moderne machines aangeschaft, waar leerlingen tijdens hun stage en latere werk mee zullen gaan werken.

Feestelijke opening

De feestelijke opening vond plaats op 11 november 2021. Het werd gevierd met alle samenwerkende bedrijven en de scholen van Sterk Techniekonderwijs Oss. Aan het woord kwamen onder andere voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra, burgemeester Wobine Buijs, wethouder van onderwijs Kees van Geffen, projectleider STO-Oss Pierre de Kleijn en locatiedirecteur Ilja Arts. Na de centrale opening was er gelegenheid om elke vernieuwde techniekafdeling te bekijken: BWI, PIE en M&T. Wat en hoe leerlingen op elke afdeling leren stond centraal. Pierre de Kleijn kijkt terug op een fantastische middag: ‘We zijn ontzettend trots op onze vernieuwde techniekafdeling. We hopen dat we hiermee meer leerlingen kunnen stimuleren om voor techniek te kiezen. We zijn klaar voor de makers van de toekomst.’

Vakmanschap in combinatie met nieuwe technologie

ZuidWest heeft veel nieuwe technologie in huis gehaald, zodat leerlingen kunnen leren met behulp van virtuele technieken, waaronder mixed reality. Leerlingen werken dan bijvoorbeeld met een VR-bril of HoloLens. Met behulp van een HoloLens worden virtuele objecten in 3D toegevoegd aan de ruimte waarin de leerling zich bevindt. Dit helpt leerlingen om op school al een realistisch beeld te vormen van de werkelijkheid. Deze nieuwe technologie is een aanvulling op het vakmanschap van de docenten. Pierre de Kleijn licht toe: ‘Onderwijs blijft mensenwerk. Het gaat om de juiste balans tussen moderne technologie en ouderwets vakmanschap.’

TOOL

Meer en goed geschoolde technici in de regio komen er niet zomaar. Interesse voor techniek begint al op de basisschool. Daarom komen leerlingen van de basisschool naar ZuidWest om kennis te maken met techniek in het speciaal daarvoor ingerichte Techniek Promotielokaal. Daar blijft het niet bij. ZuidWest brengt het techniekonderwijs ook naar de basisscholen toe met een speciaal daarvoor uitgeruste vrachtauto. Dat laatste noemen ze TOOL: TechniekOnderwijs Op Locatie. Jong geleerd is immers oud gedaan!

Samenwerking vmbo, mbo en bedrijfsleven

Sterk Techniekonderwijs kan alleen maar slagen als er een goede samenwerking is tussen het vmbo, het mbo en regionale bedrijven. Het is belangrijk dat jongeren voor techniek blijven kiezen en dat ze zich daarin kunnen blijven ontwikkelen, zodat alle investeringen duurzaam zijn. Het Hooghuis ZuidWest ging als eerste samenwerken met metaalbedrijven via Metaalkracht Oss. Inmiddels werkt de school samen met zo’n 80 bedrijven in en om Oss en het aantal groeit. Sterk Techniekonderwijs Oss (STO-Oss) is een subregio van Het Techniek Loket. Binnen Het Techniek Loket houden zich 2 ROC’s en 8 vmbo’s bezig met de ontwikkeling van duurzaam, dekkend en kwalitatief goed techniekonderwijs.
Zie voor meer informatie: https://www.hettechniekloket.nl en https://www.sterktechniekonderwijs.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio