13.5 C
De Bilt

Is ‘s-Hertogenbosch station klaar voor carnaval

‘s-Hertogenbosch – Van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari is het Carnaval. Traditiegetrouw wordt een week voor Carnaval de Hofstationschef van de Oeteldonkse Buurtspoorwegen aan de tand gevoeld. Zondag was de inspectie om te bepalen of NS klaar is voor de komst van de Hoogheid.

Prins per spoor

Per Spoor komt jaarlijks de Hoogheid Prins Amadeiro over ijzeren wegen aan op station Oeteldonk Centraol. Het is sinds 1900 traditie. Hier gaan maandenlange voorbereiding aan vooraf door een groot team van vrijwilligers. Een week voor de de aankomst van de Hoogheid en daarmee het feest der feesten kan beginnen is het aan Burgervaojer van Oeteldonk Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd om Oeteldonk Centraol klaar te geven voor ontvangst van Amadeiro XXV.

“Pas na de ondertekening van het inspectierapport kon ik weer normaal ademhalen. Tot die tijd was de sfeer uitermate gespannen. In het land der blinden is immers Eenoog koning. Hebben wij overal wel aan gedacht? Zijn wij niets vergeten? De ervaring leert dat echt niets ontsnapt aan het scherpe oog van de Peer. Een voor mij en mijn collega’s altijd weer spannend moment dus de komst van de Burgervaojer!” Aldus Hofstationschef Cornelis Nieuwenbroek.

Trein gereed

De Hoftreinmachinist is al wekenlang bezig om de trein gereed te krijgen zodat de Hoogheid comfortabel van zijn Winterpaleis naar Oeteldonk kan reizen. De Hoofdperronchef heeft de verantwoordelijkheid voor de vaandels onder de perronkap. Hangen zij in de juiste kleurvolgorde, bekeken vanuit de richting van de Hoogheid! Is ook de stapsteen weer glimmend opgepoetst, zodat de eerste stap van de Hoogheid in zijn pronkjuweel waardig zal zijn. En de Rangeermeester heeft de zware taak om de koninklijke trein, komende uit zuidelijke richtingen, uiteindelijk in de juiste stand te krijgen zodat de Hoftreinmachinist de koninklijke trein op exact de juiste plek (bij de stapsteen) en precies om 11.11 uur aan het koninklijk perron tot stilstaan kan brengen. Want alleen dan kan het strakke programma van de intocht van Amadeiro XXV punctueel aanvangen.

Inspectierapport getekend

Hofstationschef Cornelis had echter alle vertrouwen: “Ondanks dat er slapeloze nachten aan de inspectie voorafgaan verwacht ik dat het inspectierapport ook dit jaar getekend gaat worden. We zijn druk bezig met de puntjes op de i en het zal spannend worden, maar als ik volledige toewijding zie bij mijn mede buurtspoorleden moeten we ook dit jaar weer kunnen slagen.

Inspectie op het station

Afgelopen zondag 4 februari om 12.22 uur kwam Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd met zijn gevolg naar het stationsplein om daar met een extra scherpe blik zijn inspectie uit te doen.

Carnaval en NS

Van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari is het Carnaval. Ieder jaar wordt dit feest in het Zuiden van ons land uitgebreid gevierd. NS steunt al jaren het plaatselijke carnaval in Brabant en Limburg. Ook dit jaar kunnen reizigers en de Prinsen weer op ons rekenen en staan vele NS’ers voor de reizigers klaar om hen prettig en veilig te vervoeren.

Carnaval zit vol met tradities die het feest voor de stad zo’n uniek karakter geven. NS helpt daar graag aan mee. Elk jaar wordt daarom in Maastricht, Tilburg, Eindhoven en ’s Hertogenbosch de speciale Prinsentrein uit het Winterpaleis gehaald om de stadsprins naar zijn Residentie te brengen. De Prins wordt van harte welkom geheten op het station door het NS personeel en vele carnavalsvierders. Daarna trekt de stoet verder de stad in.

NS Carnavalspin

Elk jaar maakt NS weer een carnavalspin. Deze pin staat symbool voor onze betrokkenheid bij al onze reizigers die in het zuiden carnaval vieren en is uitgegroeid tot een waar collectorsitem. In 2017 staat de pin in het van het station als “poort” naar de Carnavalsstad!

Bron: NS

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio