9.6 C
De Bilt

Leerlingen Mondriaan College nemen kijkje in de wereld van ondernemen

Het Mondriaan College laat leerlingen op allerlei manieren kennismaken met het bedrijfsleven. Ze halen de buitenwereld de school in door middel van gastdocenten en ze gaan zelf op pad naar bedrijven en instellingen. Op 10 oktober is commissaris van de Koning Ina Adema te gast voor het 20/80 project Power & Politics en op 12 oktober gaat de Mondriaan College Tour van start.

20/80 learning

Op het Mondriaan College maken leerlingen al tijdens hun schooltijd kennis met het beroepsleven. In de havo-bovenbouw volgen ze het 20/80-programma. Ze hebben dan vier dagen ‘gewoon’ les en werken één dag per week aan allerlei vaardigheden in projectvorm. Robbert van der Veer, directeur Mondriaan College, legt uit: “Leerlingen volgen modules voor hun persoonlijke ontwikkeling en werken aan projecten, waarbij ze zelf een keuze maken tussen Arts, Business, Global, Science of Technology.

Hierdoor ontwikkelen ze praktische vaardigheden die goed van pas zullen komen in hun vervolgopleiding. De afwisselende manier van werken maakt leren nog leuker en leerlingen weten beter wat ze willen gaan doen in de toekomst.” Leerlingen sluiten dit vernieuwende onderwijsprogramma af met een landelijk erkend certificaat.

Bezoek commissaris van de Koning

Op dinsdag 10 oktober heeft het Mondriaan College voor het 20/80 project Power & Politics Ina Adema, commissaris van de Koning in Noord Brabant, te gast. Zij zal de school bezoeken van 15.00 uur tot 16.15 uur. Yori Ysselmuiden, docent maatschappijleer, licht toe: “Het idee hierachter is de buitenwereld, ook de politiek, naar binnen te halen. Leerlingen hebben tijdens de projectweken zelf een politieke partij bedacht en een partijprogramma en poster gemaakt.

We gaan ook naar Den Haag om daar een dag te debatteren via gastlessen van de DebatUnie. Het bezoek van Ina Adema helpt leerlingen bij de voorbereiding. Ze kunnen haar vragen stellen die ze tijdens de projectweken op school hebben voorbereid.”

Mondriaan College Tour: op bezoek bij het bedrijfsleven

Op donderdag 12 oktober start de Mondriaan College Tour. Richard van Ommen (ondersteuning 20/80 en praktijkgericht havo), Ton van der Loop (docent economie) en Twan Rovers (teamleider havo bovenbouw) hielden zich bezig met de organisatie ervan. Ton van der Loop: “We willen onze leerlingen een kijkje geven in de wereld van ondernemen. Wat houdt ondernemerschap in en wie zijn de mensen erachter? Tijdens onze Mondriaan College Tour gaan we op bezoek bij zes inspirerende ondernemers in onze regio. Het programma is gebaseerd op het tv-programma College Tour.”

Realistisch beeld ondernemerschap

Richard van Ommen licht de meerwaarde toe van dit programma: “We willen jongeren laten ervaren dat ondernemen niet per definitie een rechte lijn naar succes is. Veel ondernemers hebben jarenlang offers moeten brengen om uiteindelijk succesvol te worden. We laten leerlingen nadenken over de vraag: ‘Wat is succesvol ondernemen?’ Voor de meeste ondernemers betekent succes hebben dat ze een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Ondernemers zijn op hun beurt nieuwsgierig naar de drijfveren van jongeren.

Jongeren hebben wellicht een te rooskleurig beeld van wat ondernemen daadwerkelijk betekent: hard werken, lange dagen maken, soms zelfs weinig verdienen of verlies lijden… En dan toch weer de drive en inspiratie weten te vinden om door te gaan, omdat je gelooft in wat je doet of omdat je een belofte hebt gedaan aan al die mensen die in het bedrijf werken. Met de Mondriaan College Tour willen we jongeren enthousiast maken over ondernemen en ze tegelijkertijd een realistisch beeld geven.”

Programma Mondriaan College Tour

De leerlingen van 5 havo bezoeken het komende semester zes ondernemers. Ze beginnen in oktober en het laatste bezoek is half december. Ondernemers die meewerken zijn: Milton van Haren van Vitaplaza, Geert Baaijens van Baaijens Metaal, Michel van den Burg van Robuust Woning, Joep Kemkens van Kemkens, Marian Wagemakers van Dalco Food en Leon Thé van Padifood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio