Middeleeuwse vondsten in bouwput

Sint- michielsgestel – Medio mei zijn er op de bouwplaats van Dommelstaete/De Brenthof proefsleuven gegraven voorarcheologisch onderzoek. Op basis van de resultaten is besloten om het onderzoek uit te breiden en de hele bouwput af te graven. Er zijn al resten gevonden uit de middeleeuwen. ADC ArcheoProjecten voert het onderzoek uit en verwacht hier nog veel meer middeleeuwse resten uit de volle en late middeleeuwen (1100 1600 na Chr.) te vinden.

De werkzaamheden worden medio juni afgerond. Daarna start de bouw van Dommelstaete en De Brenthof.

Achtererf van de pastorie

Uit vooronderzoek blijkt dat op het terrein waar nu gegraven wordt, diverse achtererven hebben gelegen. In de loop van de tijd werd hier ook op gebouwd. Op het terrein ligt ook deels het achtererf van de vroegere pastorie, waarschijnlijk uit de periode tot in de middeleeuwen. Op basis van het vooronderzoek en de proefsleuven verwachten de onderzoekers hier heel veel te vinden. Er wordt onder andere gezocht naar paalsporen, kuilen en greppels, funderingsmuurwerk, botfragmenten en waterputten. Maar ook naar gebruiksvoorwerpen zoals keramie k, glas, leer en textiel.

middeleeuwse vondsten in bouwput

Middeleeuwse patronen in de grond

Bij eerder onderzoek werden paalsporen, kuilen en greppels gevonden. Deze sporen zijn afkomstig uit de volle en/of late middeleeuwen (1100 – 1600 na Chr.). Ze zijn te herkennen aan verkleuringen in de grond. De grond in een paalspoor, kuil, greppel of gracht die vroeger gegraven en weer opgevuld is, is vaak anders van kleur en samenstelling dan de ‘onverstoorde ’grond eromheen. Zo kun je in sporen patronen herkennen, bijvoorbeeld van een plattegrond van een huis of kerk.

middeleeuwse vondsten in bouwput

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img