15.5 C
De Bilt
donderdag, 28 september 2023

Onthulling nieuw sokkelproject kunstwerk

Heusden – Op dinsdag 4 april onthult wethouder Jeroen van den Bosch het nieuwe sokkelproject kunstwerk. Kunstenaars Rob van den Broek (voormalig kunstenaar) en  Mooniq Priem (nieuwe kunstenaar) verwisselen de beelden deze dag. De officiële onthulling vindt plaats om 15.00 uur.

Sokkelproject

Het sokkelproject biedt sinds 2011 een plek aan voor kunstenaars om hun werk, gedurende een jaar, tentoon te stellen in de openbare ruimte. Ook biedt het inwoners en bezoekers de kans in aanraking te komen met kwalitatieve kunst.

Keuze                                   

In de voorwaarden van het sokkelproject is opgenomen dat de sokkel beschikbaar wordt gesteld aan een erkend kunstenaar. Mooniq Priem is gespecialiseerd in portretten. In 2019 won ze De Nederlandse Portretprijs en ze is dit jaar jurylid van de Portretprijs. Voor het sokkelproject in Heusden koos ze haar buste van de componist Frédéric Chopin. Deze staat op een opvallende sokkel van basalt alsof het portret is gehouwen uit de sokkel. De buste is echter een gietsel in marmerhars.

Tekst kunstenaar over het beeld:

“In mijn studie naar Chopin heb ik zijn biografie in me opgenomen. Deze geniale componist uit 1810 die niet ouder werd dan 39 jaar, bleek nogal mensenschuw te zijn en trok zich graag terug in zichzelf, en in zijn hemelse muziek. Dit wilde ik graag verbeelden in het portret. Wat zijn gelaatstrekken betreft, bestaan er slechts twee werkelijke foto’s van hem én een dodenmasker. Deze afbeeldingen hebben mij geholpen om de puzzel van zijn portret vorm te geven. Tijdens het boetseerproces heb ik enkel zijn muziek beluisterd, wat hopelijk terug te zien is in dit portret.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio