9.7 C
De Bilt

Presentatie nieuwe Centrumplan Oost in Vught

Vught – Het nieuwe Centrumplan Oost voorziet in een aantrekkelijk winkel- en woongebied in het Vughts dorpshart. Het compacte winkelaanbod is afgestemd op de actuele marktvraag en kent een inpandige bevoorrading. Er komen 88 appartementen voor verschillende doelgroepen en de openbare ruimte krijgt een nieuwe, verkeersveilige inrichting.

Oude ontwerp had kanttekeningen

Bij het oude ontwerp werden, door de politiek en vanuit het maatschappelijk veld, enkele kritische kanttekeningen geplaatst. Het nieuwe ontwerp komt hieraan tegemoet. Daarmee komt eigenaar Green Development B.V. tot een attractieve en overtuigende afronding van het centrum van Vught.

Centrumplan Oost ontwikkelt

GREEN ontwikkelt op eigen terrein en binnen de kaders van het eerder vastgestelde bestemmingsplan een geheel nieuw plan. Hiertoe wordt de bestaande Marktveldpassage geheel en in twee fasen gesloopt. De nieuwe mix van wonen en winkelen in het Centrumplan Oost (CPO ) is toegesneden op de maat van Vught. Zowel qua omvang als uitstraling. Op de plaats van de te slopen Marktveldpassage komt een open en uitnodigende nieuwbouw met een aantrekkelijke architectuur. De bouwstijl sluit aan op die van het Centrumplan West en past bij het dorpse karakter van Vught. Oost en west vormen straks één aansprekend geheel waar het goed winkelen, wonen en verblijven is. Nu en in de toekomst.

33
Beeld: GREEN

88 appartementen

Boven het nieuwe centrumdeel komen 88 appartementen, met een eigen buitenruimte in de vorm van een terras, balkon of loggia, met zicht op het straatbeeld. Daarnaast krijgt het complex een fraaie daktuin. De appartementen zijn levensloop bestendig, verschillend van opzet en afmeting en daarmee voor meerdere doelgroepen interessant. De bewoners parkeren hun auto’s in een nieuwe afgesloten ondergrondse stallingsgarage.

Ook diverse winkels en parkeerterrein

Het plan voorziet in diverse (bestaande)winkels, waaronder een royale Albert Heijn. De entree van de Albert Heijn komt aan de zijde van het parkeerterrein. Dit parkeerterrein is bedoeld voor het winkelend publiek, dat met de auto de winkels bezoekt. Het parkeerterrein krijgt een nieuwe en opgefriste inrichting. De inrichting van dit terrein is van dezelfde kwaliteit als de rest van het centrum met lantaarnpalen, fietsbeugels en banken. Zo ontstaat een evenwichtig en aantrekkelijk geheel.

Verkeersveiligheid belangrijk aandachtspunt

Bij de voorbereiding van het Centrumplan Oost was de wijze waarop de bevoorradingsroute voor de winkelvoorzieningen werd vormgegeven, een punt van aandacht. Vanuit de politiek, maar ook vanuit het maatschappelijk veld, werd aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Dit signaal is opgepakt en meegenomen in het plan.

Zwaar verkeer over openbare weg

Het bevoorradingsverkeer nadert Centrum Oost vanaf de Dokter Hillenlaan of de Secr. van Rooijstraat. Vervolgens rijdt dit verkeer via de Raadhuisstraat naar het besloten bevoorradingshofje. Na het inpandig lossen of laden, rijden de wagens vooruit het hofje uit om via de Ploegstraat en Vliertstraat het centrum te verlaten. Daarmee rijdt ‘zwaar’ vrachtverkeer over de openbare weg en niet meer over het parkeerterrein Ploegveld. Omdat er consequent ‘vooruit’ wordt gereden, is er meer aandacht voor de verkeersveiligheid.

Twee fasen Centrumplan Oost

De bouw van Centrumplan Oost verloopt in twee fasen: de eerste fase beslaat het middengebied met de nieuwe Albert Heijn en de directe omgeving met het Ploegveld en Raadhuisstraat. Fase twee betreft de bebouwing aan het Marktveld en de vrijstaande bebouwing op de plek van het oude postkantoor. Voor de realisatie van het Centrumplan Oost komt op de plaats van het oude postkantoor een tijdelijke Albert Heijn.

Belangen inwoners en winkeliers

Het College van Burgemeester en Wethouders is enthousiast over het nieuwe Centrumplan Oost dat rekening houdt met zowel de belangen van de inwoners en winkeliers als de bezoekers van het centrum. Het nieuwe Centrumplan Oost is daarmee een aanwinst voor Vught.

De belangrijkste punten

  • Aandacht voor kwaliteit, leefbaarheid en attractiviteit in het centrum van Vught;
  • Een mix van winkels én 88 nieuwe levensloopbestendige appartementen;
  • Verkeersveilig bevoorraden ‘met de neus vooruit’ in de openbare ruimte;
  • Bevoorrading ‘grote’ winkels uitsluitend inpandig;
  • Beperking winkeloppervlakte tot een aanbod op Vughtse schaal;
  • Fraaie architectuur, passend in het centrum;
  • Een nieuwe, aantrekkelijke inrichting van het openbaar gebied.

Raadsvergadering vanavond

Op 24 januari 2019 presenteert GREEN het uitgewerkte Centrumplan Oost aan leden van de gemeenteraad. Hierna volgt een bijeenkomst voor de omwonenden en overige belangstellenden. Vervolgens gaat de eigenaar aan de slag met de verdere planuitwerking en vergunningaanvraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio