19 C
De Bilt

Prinses Beatrix bij jubileumconcert van 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

‘s hertogenbosch – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont op zondag 23 september in de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch een jubileumconcert bij ter ere van 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (ILVB).

jubileumconcert

Het concert wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland, Cappella Pratensis, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Schola Cantorum. Het bestaat uit vocale werken uit de Renaissance, de Barok en de Romantiek en hedendaagse muziek. In de traditie van de broederschap, die ook in het verleden stukken voor bijzondere momenten liet componeren, heeft de ILVB componist Rob Zuidam opdracht gegeven voor een nieuw muziekstuk, dat tijdens het concert zijn première beleeft. Bij het jubileumconcert nodigt de broederschap ook vertegenwoordigers van maatschappelijk betrokken organisaties en andere personen uit de Bossche gemeenschap uit.
Eerder dit jaar hield de ILVB ter gelegenheid van het jubileum in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander een oecumenische dienst in de Sint-Janskathedraal en opende de Koning een tentoonstelling over de broederschap in Het Noordbrabants Museum.

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd in 1318 in ‘s-Hertogenbosch opgericht als katholiek genootschap. Sinds 1642 bestaat de broederschap uit zowel katholieke als protestante leden. De ILVB kent vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en de onderlinge broederschapsband door het met elkaar organiseren van activiteiten. In de 16e eeuw was Willem van Oranje al lid en de afgelopen 200 jaar zijn meerdere leden van het Koninklijk Huis lid van de broederschap geworden. Aan hen is de titel ‘Zwanenbroeder’ voorbehouden.

bron: Rijksvoorlichtingsdienst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio