1.8 C
De Bilt

Schade aan stuw Lith: herstel wielstel van één van de schuiven noodzakelijk

Rijkswaterstaat heeft een storing bij stuw Lith. Eén van de schuiven van de stuw kunnen zij op dit moment niet gebruiken. Dit komt doordat een onderdeel ervan (het wielstel) niet goed functioneert. Herstel kan pas na de hoogwaterperiode.

Maatregelen

In verband met de storing hebben we de waterstand in het stuwpand Grave (deel van de Maas tussen Lith en Grave) afgelopen week verlaagd met ongeveer 40 cm. Zaterdag wordt de waterstand nog eens verlaagd, van 4.50m +NAP naar 4.20m +NAP.  Dit zorgt ervoor dat er minder druk op de stuw komt te staan. Dit is nodig om de bodembescherming achter de stuw minder te belasten.

Daarnaast zullen we de stuw eerder weghalen (trekken) dan gewoonlijk omdat we 2 in plaats van 3 openingen beschikbaar hebben voor de waterafvoer.

Effect scheepvaart bij Lith

De scheepvaart heeft geen last van de verlagingen van het waterpeil. Echter, normaalgesproken varen de schippers over de stuw als deze gestreken is. Dat kan nu niet. Zij moeten gebruik blijven maken van de sluizen. De stuw zal in deze situatie gestreken worden bij een afvoer van ongeveer 900 m3/s. Dit is normaalgesproken bij een afvoer van ongeveer 1200 m3/s

Effect omgeving

Op dit moment hebben de maatregelen geen effect op de omgeving. Natuurlijk houden we alles goed in de gaten en nemen we onze stakeholders mee in nieuwe ontwikkelingen. Naast de stuw zit een waterkrachtcentrale. De exploitant, Vattenfall, is door ons in kennis gesteld.

Werking schuif en herstel

Met behulp van de zeven stuwen in de Maas kan Rijkswaterstaat de waterstand deels beïnvloeden. Zo zorgen we ervoor dat de scheepvaart ook bij laagwater door kan varen. De schuiven in stuw Lith kunnen meer en minder open worden gezet. Dat heeft effect op het waterpeil. 1 Van de 3 schuiven kan nu niet worden ingezet. Rijkswaterstaat strijkt de stuwen als er veel water door de Maas stroomt. Het water krijgt zo vrij baan om naar zee te stromen. Er zijn afspraken over bij welke waterstand dat gebeurt en in welke volgorde.

Het herstel van de schuif zal na de hoogwaterperiode plaatsvinden. Deze periode duurt normaalgesproken tot april 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio