8.3 C
De Bilt

Sint-Michielsgestel voert nieuw onderzoek uit naar dak- en thuisloosheid

De gemeente Sint-Michielsgestel heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd naar dak- en thuisloosheid. Hierbij wordt een dakloze gedefinieerd als iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats, terwijl een thuisloze voortdurend van onderdak wisselt, bijvoorbeeld door bij vrienden of familie te logeren. Dit onderzoek toonde een hoger aantal dak- en thuisloze personen dan verwacht. Op basis van deze nieuwe gegevens wordt een nieuw plan van aanpak ontwikkeld om ervoor te zorgen dat er voor iedereen binnen de gemeente Sint-Michielsgestel een thuis beschikbaar is.

In het najaar van 2022 werd het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een Thuis’ gelanceerd, met als doel om dak- en thuisloosheid tegen 2030 uit te bannen. In 2023 is in het kader hiervan deelgenomen aan het ETHOS telonderzoek. In de gemeente Sint-Michielsgestel werden toen zeven dak- en thuisloze personen geteld.

Nieuwe gegevens, nieuw plan voor Sint-Michielsgestel

In het voorjaar van 2024 werd het regionale plan van aanpak ‘Herstel begint met een (t)huis’ opgesteld en op 1 oktober goedgekeurd door het college van Sint-Michielsgestel. In dit plan stond de vraag centraal wat er lokaal nodig is om dak- en thuisloosheid in de gemeente Sint-Michielsgestel aan te pakken. Om dit plan goed op te stellen, was duidelijkheid nodig over de doelgroep. Daarom is besloten om een nieuw zelfstandig onderzoek uit te voeren.

Het nieuwe telonderzoek bracht een aanzienlijk hoger aantal dak- en thuisloze personen aan het licht: 53 volwassenen, 6 minderjarige kinderen en 4 meerderjarige kinderen in instabiele woonsituaties. Deze nieuwe gegevens vormen de basis voor het ontwikkelen van een plan van aanpak.

Noodzaak van goed onderzoek

“We zijn erg geschrokken van deze aantallen en voelen een verantwoordelijkheid om een helder beeld van deze problematiek te krijgen” aldus Peter Raaijmakers, wethouder Sociaal Domein. “Nu uit het onderzoek blijkt dat het aantal dak- en thuislozen groter is dan we dachten, is het belangrijk dat er een concreet plan komt, zodat we dit probleem kunnen aanpakken.”

Hij benadrukt het belang van een thuis voor iedereen in de gemeente: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen in Sint-Michielsgestel een thuis heeft, een plek waar men terecht kan en zich veilig voelt. En als dit niet zo is, willen we dat deze mensen weten waar zij wel terecht kunnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio