17.6 C
De Bilt

Sint-Michielsgestel steekt erfvogel helpende hand toe

Sint-Michielsgestel – Project ErvenPlus is een project van Brabants Landschap dat is opgezet om de erfvogel in Noord-Brabant een betere en groenere leefomgeving te bieden. Als gemeente geven wij dit project graag de ruimte, omdat het erven biodiverser en vogelvriendelijker maakt. Dinsdag 2 oktober haalden de deelnemers hun materialen op in het gemeentehuis. Zij ontvingen onder andere nestkasten, muizenruiters, steenuilvriendelijke drinkbakken en modderplaatsen voor zwaluwen.

 

Erfvogel heeft het zwaar

Van oudsher komen honderden soorten vogels voor op het boerenland, waar ze met name op erven, in hagen, houtwallen en bomen broeden. Mede omdat erven tegenwoordig grootschaliger zijn en ‘netter’ worden bijgehouden, neemt de broedgelegenheid en voedselvoorraad af. Met het project ErvenPlus wil Brabants Landschap, in samenwerking met Brabantse gemeenten en Orbis, de erfvogel een handje helpen. Dit gebeurt door het uitleveren van beplanting en nestkasten om erven weer biodiverser en aantrekkelijker te maken voor diverse soorten, zo ook in Sint-Michielsgestel. Door dit project krijgt de erfvogel in de toekomst meer plek om veilig te broeden en hun jongen groot te brengen.

 

Beplanting

In de periode november 2017 – maart 2018 werd de beplanting die hoort bij het project bij de deelnemers thuis gebracht. Om erven in de toekomst wat groener te kleuren ontvingen de deelnemers vooral  veel fruitbomen, bos- en haagplantsoen en solitaire bomen.

 

Sint-Michielsgestel is een van de 24 Brabantse gemeenten die deelnam aan ErvenPlus. De bijdrage van de gemeente komt ten goede aan de 34 deelnemers uit onze gemeente. In totaal zijn er bij deze deelnemers afgelopen winter bijna 100 bomen en ruim 7.000 stuks plantsoen geplant.

 

Deelnemers

Op 2 oktober vond de ophaaldag van de nestkasten en overige maatregelen plaats. Het gemeentehuis werd druk bezocht door enthousiaste deelnemers die de verschillende nestkasten en andere materialen kwamen ophalen. Er zijn 185 nestkasten uitgeleverd, voor torenvalken, vleermuizen, huismussen, boerenzwaluw en huiszwaluw, steenuil, kerkuil en spreeuwen. Op deze ophaaldag, georganiseerd door Orbis, in samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel en Brabants Landschap, kregen deelnemers naast hun nestkasten ook instructies mee voor het ophangen of plaatsen ervan.

Namens Brabants Landschap, Orbis en gemeente Sint-Michielsgestel bedanken we de deelnemers hartelijk  voor hun inzet voor de erfvogels.

De gemeente Sint-Michielsgestel is trots op de belangstelling voor ErvenPlus en wenst alle deelnemers veel succes met het stimuleren van erfvogels en de bijbehorende biodiversiteit op hun erf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio