15.6 C
De Bilt

Treinverkeer Den Bosch-Boxtel woensdag hervat

Tussen Den Bosch en Boxtel zijn gisteren weer treinen gaan rijden. De dassen zijn verhuisd en het spoor is hersteld. John Voppen, CEO ProRail: “We zijn aannemers ASSET Rail en Heijmans zeer erkentelijk voor de uitvoering van deze enorme spoedoperatie. Maar ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de snelle ontheffingen en de stichting Das & Boom voor hun deskundige betrokkenheid. Dankzij hun bijzondere inspanning kan het reizigers- en goederenvervoer weer veilig worden opgestart.”

Treinverkeer opstarten

Ook de laatste twee gangen in Vught – die door de das waren gegraven – zijn vandaag afgesloten. De gaten zijn allemaal gedicht en het spoor is zowel in Esch als in Vught weer hersteld. ProRail is momenteel bezig met de afronding van de werkzaamheden. ProRail legt bijvoorbeeld een graafwerend gaaswerk om te voorkomen dat de das terugkeert. Daarna maakt ProRail het ballastbed weer stevig en compact met een zogenoemde ‘stopmachine’.

ProRail kon eergisteren de sporen ‘vrijgeven’. Treinverkeer is sindsdien weer mogelijk. Hierdoor kan de dienstregeling voor treinreizigers sinds gisterochtend, woensdag 28 maart, worden opgestart. Goederenvervoer kon alweer rijden.

Ook bevers

ProRail is tijdens de werkzaamheden in Esch en Vught geen dassen tegengekomen. ProRail mag aannemen dat ze inmiddels op een andere plek leven. Bij nadere inspectie in Vught zag ProRail dat een aantal van de gangen daar niet door de das waren gegraven, maar door de bever. Ook dat is een beschermde diersoort.

ProRail is hier op dezelfde wijze mee omgegaan als bij de dassen. Er zijn terugslagkleppen op de ingangen geplaatst om de bever de kans te geven een ander onderkomen te zoeken. Het daaropvolgende graafwerk is onder begeleiding van een ecoloog uitgevoerd. ProRail is geen bevers tegengekomen, anders waren zij gestopt, net als bij de das.

Grote klus in korte tijd

Er is de afgelopen week hard gewerkt om ten eerste de das op een veilige en verantwoorde manier te verplaatsen, maar ook om de treindienstregeling weer zo snel mogelijk te kunnen opstarten. Het was een grote operatie, waar veel partijen aan hebben bijgedragen. ProRail wil alle partijen, voor en achter de schermen, graag bedanken voor het harde werk in de afgelopen week.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio