10 C
De Bilt

Veilig thuis wonen met slimme sensoren in Heusden

Steeds meer ouderen wonen langer thuis. Een veilige woning en goede verbinding met bekenden, familie, buren is dan ook belangrijk. Daarom starten de gemeente Heusden en woningcorporatie Woonveste het project Leefsamen met slimme alarmering en een gratis woonscan.

Alle inwoners van de gemeente Heusden die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt en nog zelfstandig wonen, ontvangen een bericht en folder van Leefsamen via de post. Als een inwoner deelneemt aan Leefsamen dan volgt een afspraak om in de woning slimme sensoren te plaatsen. 

Wat gebeurt er als er iets gebeurt?

Gebeurt er iets met de bewoner of in de woning? Bijvoorbeeld een inbraak, een val, paniek of brand, dan alarmeren de slimme sensoren het sociale netwerk van buren en familie, zodat zij kunnen helpen. Een lokale servicecentrale kan zorgen voor de professionele opvolging als er geen sociaal netwerk beschikbaar is. Ook krijgen deelnemers een adviesrapport voor hun persoonlijke situatie met tips voor handige aanpassingen in de woning om langer veilig thuis te kunnen wonen.  

Gratis kennismaken

Inwoners kunnen zich tot 17 oktober 2023 aanmelden om de eerste zes maanden gratis gebruik te maken van Leefsamen. Daarna kunnen ze zich abonneren voor € 7,50 tot € 15,- per maand of kosteloos opzeggen.  Om mee te kunnen doen aan Leefsamen, is er een internetverbinding nodig in de woning.

Positieve reacties over oplossing voor veilig thuis wonen

De resultaten bij andere gemeenten en woningcorporaties met deze dienst zijn zeer positief. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning. De sensoren worden niet ervaren als inbreuk op de privacy en deelnemers voelen zich meer verbonden met hun naasten, en andersom ook. Daardoor kunnen inwoners op een veilige manier langer thuis wonen.

Samenwerking

De diensten van Leefsamen zijn ontwikkeld in samenwerking met o.a. brandweer, politie, gemeenten, provincie en natuurlijk ouderen en naasten zelf. De gemeente Heusden werkt in dit project samen met Woonveste en leverancier Akkedeer. Akkedeer, de organisatie achter Leefsamen, zorgt voor een zorgvuldige en veilige verwerking van gegevens.

Meer informatie is te vinden op www.leefsamen.nl/heusden, waar mensen zich ook kunnen aanmelden. Inwoners kunnen ook telefonisch contact opnemen met Leefsamen via 040 780 0641.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio