6.4 C
De Bilt

Verkiezingen gemeenteraad Maashorst met 8 lokale en 5 landelijke partijen

Uden – Acht lokale politieke partijen hebben zich geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen voor de gemeenteraad voor de herindelingsgemeente Maashorst. Daarnaast hebben zich ook vijf landelijke partijen aangemeld. De gemeenteraadverkiezingen voor de herindelingsgemeente Maashorst vinden plaats op 22, 23 en 24 november. Vanmorgen om 9.00 uur heeft het centraal stembureau bekendgemaakt welke partijen zich hebben geregistreerd voor deze verkiezingen.

Dertien partijen voor de gemeenteraad

Acht lokale partijen hebben zich geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen: Jong Maashorst, Voor de Dorpen, Maashorst Vooruit, Vrouw Maashorst, PRO, UdenPlusLanderd Iedereen telt mee!, Gewoon Uden en Partij vd Sport. Daarnaast hebben zich vijf landelijke partijen aangemeld: VVD, CDA, SP, GroenLinks en Forum voor Democratie.

Lijst nog niet definitief

De registratie betekent overigens niet dat deze partijen ook kandidaten gaan leveren en daadwerkelijk meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De landelijke partijen die al geregistreerd staan bij de Kiesraad, hoeven zich namelijk niet meer te registreren bij het centraal stembureau. Zij hebben een ‘doorwerking’ naar de gemeenteraadsverkiezingen en kunnen nog tot 11 oktober (dag landelijke kandidaatstelling) aangeven of zij meedoen aan deze verkiezingen.

Verkiezing met veel lokale partijen

Het aantal lokale partijen kan alleen nog wijzigen als de geregistreerde partijen niet uiterlijk de dag van de kandidaatstelling de benodigde stukken hebben geleverd. Welke partijen precies meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de herindelingsgemeente is dus pas na 11 oktober bekend.

Kieslijsten 15 oktober officieel bekend

Op 15 oktober maakt het centraal stembureau dan officieel bekend welke partijen deelnemen aan de herindelingsverkiezingen, met welke lijsten en met welke partijnamen. Dat gebeurt in een openbare zitting om 10.00 uur. Het centraal stembureau legt het proces-verbaal van de zitting meteen daarna ter inzage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio