1.6 C
De Bilt

Woningbouwproject Kloostergoed Theresia Vught krijgt groen licht

Kloostergoed Theresia in Vught, waar vroeger de zusters leefden, wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk met in totaal 156 woningen. Het bestemmingsplan voor het gebied is nu in werking getreden, wat betekent dat BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aan de slag kan met de realisatie van het plan. Deze zomer wordt er gestart met het bouwrijp maken van de locatie. De verkoop van de woningen in de eerste fase start in 2025.

De nieuwbouwwoningen verrijzen in de bestaande bos- en parkachtige setting van het landgoed, waarbij het authentieke karakter wordt gekoesterd én verrijkt. Er komen in totaal 156 nieuwbouwwoningen op verschillende plekken: De Bosrand, Het Klooster, De Moestuin en De Poel. De plekken krijgen allemaal een eigen sfeer. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan eind oktober vorig jaar vastgesteld. Het Groene Hart Brabant had een bezwaar op de 12 woningen in de Bosrand en in samenspraak met BPD is het beroep beperkt tot dit deel van het project waardoor de realisatie van de rest van het plan toch kan starten. 

Hoge kwaliteit van wonen

Voor wethouder Yvonne Vos een positieve ontwikkeling voor de gemeente Vught: “Ook Vught kampt, net als andere gemeenten, met een groot woningtekort. Dit prachtige plan helpt ons niet alleen om aan die behoefte tegemoet te komen, maar doet ook recht aan de hoge kwaliteit van wonen die we in Vught in elke prijsklasse nastreven.”

Kinderopvang

Kenmerkend voor het project is de aanwezigheid van speciale doelgroepen. Want naast de woningen die bestemd zijn voor de particuliere markt, zullen ook kinderopvang Mowgli en Stichting Natuurlijk Thuys een plek krijgen op het landgoed. Kinderopvang Mowgli is al op het landgoed gevestigd en zal straks terugkeren in een nieuwbouwaccommodatie.

Roel Vugts namens Mowgli: “We zijn heel blij dat we op deze prachtige locatie de gelegenheid krijgen om nieuwbouw te realiseren. Onze plannen zijn al ruim twee jaar gereed, we verheugen ons erop ermee van start te gaan.  Het is een mooi vooruitzicht dat de kinderen die wij opvangen, op deze mooie groene locatie kunnen blijven spelen.”

Kleinschalige woonvorm

Ook Stichting Natuurlijk Thuys – een initiatief van een aantal ouders met jong volwassen kinderen met een verstandelijke beperking –  ontwikkelt voor hun kinderen een kleinschalige woonvorm met 24 uurszorg op het landgoed.

Voorzitter Ad Lamerigts: “We zijn zo blij met deze fantastische plek in het Theresiapark; waar de essentie van thuis zich verbindt met de kracht van de natuur. En we een woongemeenschap vormen waar onze jongeren zich omarmd voelen en volop kunnen bloeien.” 

Betaalbare woningen

BPD ontwikkelt een divers woonprogramma op het terrein. Chris Jetten, ontwikkelingsmanager BPD: “Als BPD vinden we het belangrijk om het woonprogramma goed af te stemmen op de behoeftes van woningzoekenden. Er komen daarom zowel koop- als huurwoningen in diverse prijsklassen, maar we zetten vooral in op de categorie betaalbaar. Met zo’n 45 procent betaalbare huizen zijn we daar gelukkig goed in geslaagd!”

Woonprogramma

Het woonprogramma bestaat uit 156 huizen, waarvan 10 voor de doelgroep begeleid wonen (Stichting Natuurlijk Thuys). Er komen 26 huurappartementen die worden afgenomen door BPD Woningfonds. Daarnaast komen er 38 koopappartementen. De overige huizen zijn koopwoningen en bestaan uit rij-/hoekwoningen en vrijstaande huizen. De verkoop van de eerste fase start in 2025. Meer informatie: www.nieuwbouw-kloostergoedtheresia.nl

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 384.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is.

In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds’ op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit zes regiokantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio